Onlangs heeft de Britse dierenwelzijnsorganisatie Animal Defenders International onder de titel ‘Born to Suffer’ schokkende beelden naar buiten gebracht die gemaakt zijn in het BPRC. Het BPRC is het grootste apencentrum van Europa en is gevestigd in Rijswijk.

De bijna 4 minuten durende film bevat undercover beelden van dit jaar, die zijn gemaakt door een dierenarts die te gast was bij het BPRC. De film geeft een blik achter de schermen en laat beelden zien van apen met verwondingen opgedaan bij onderlinge vechtpartijen, aanbrengen van borsttatoeages, onvoldoende gesedeerde dieren bij onderzoek, onprofessioneel toedienen van injecties, geen toezicht bij uit narcose ontwakende dieren en lachende medewerkers.

Geschrokken

Wij, bij Proefdiervrij, hebben de beelden als zeer schokkend ervaren. Maar helaas is dit wel de werkelijkheid. Zo gaat het er in proefdierencentra aan toe. Voor ons toont deze video nog maar eens overduidelijk aan dat dieren niet als proefdier moeten worden gehouden. Daarom maakt onze organisatie zich al jaren sterk voor proefdieren door onderzoekers te steunen die werken aan vernieuwende, dierproefvrije technieken. Wist je dat we zo 15 jaar geleden een verbod op proeven op mensapen voor elkaar hebben gekregen? Nu nog een verbod op alle proefdieren.

Partij voor de Dieren stelt vragen

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van de beelden kamervragen gesteld aan de ministers van Landbouw en Onderwijs. De partij noemt de situatie ‘onacceptabel‘ en dringt aan op onmiddellijke sluiting van apencentrum BPRC. De partij vindt de beelden met name verontrustend, omdat de praktijk van het onderzoek en de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, in tegenspraak zou zijn met het beleid van de onderzoeksinstituut zelf.

Reactie apencentrum BPRC

We hebben het BPRC afgelopen vrijdag direct om een reactie gevraagd. Volgens hen geven de beelden een vertekend beeld van de werkelijkheid aangezien de context ontbreekt. De woordvoerder heeft ons verwezen naar de reactie op de website.

In deze verklaring geven ze aan dat sommige behandelingen en ingrepen inderdaad ‘vervelend en stressvol zijn’ maar dat de gekozen handelswijze gegeven de omstandigheden onvermijdelijk is en naar hun inzicht de beste oplossing.

Wordt vervolgd

Wij vinden de reactie van apencentrum BPRC niet afdoende. De verklaring heeft weliswaar betrekking op enkele beelden uit de video, maar laat veel praktijken volledig buiten beschouwing.

De ministers van Landbouw en Onderwijs hebben nog niet gereageerd op de kamervragen van de Partij voor de Dieren. We houden je op de hoogte!