Het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat varkens in nieronderzoek vervangen met slachtafval. Mooi nieuws, maar toch zijn we ons er ook van bewust het onderzoek niet geheel proefdiervrij is.

In het kort:

  • UMCG gaat varkens in proefdieronderzoek vervangen met slachtafval
  • Onderzoek is niet helemaal proefdiervrij
  • Zijn er wel proefdiervrije alternatieven?
  • Conclusie: het is een mooi stap vooruit

Restafval consumptieslacht

Eerder gaf het UMCG al aan te willen stoppen met het gebruiken van varkens in nieronderzoeken. Als alternatief gebruiken onderzoekers nu de nieren van varkens die voor consumptie worden geslacht. Dit houdt in dat de varkens dus niet voor proefdieronderzoek worden geslacht. Omdat de nieren van varkens qua structuur op die van mensen lijken, worden varkens vaak ingezet als proefdieren in nieronderzoek.

Onderzoek is niet helemaal proefdiervrij

Laten we vooropstellen dat wij erg blij zijn met dit nieuws; Het is mooi dat UMCG minder proefdieren wil gaan gebruiken! Toch zijn we ons er ook van bewust dat het onderzoek niet geheel proefdiervrij is.

Naast dat slachtafval gepaard gaat met dierenleed, komen er bij deze onderzoeken toch proefdieren kijken. Om te beoordelen of de behandelde nier goed functioneert, moet hij namelijk geplaatst worden in een levend varken. Dit onderzoek gebeurt in het buitenland, omdat het centrum in Groningen geen varkens meer houdt.

Zijn er wel proefdiervrije alternatieven?

Ja! Wij financieren verschillende projecten die werken met organoids, ofwel mini-orgaantjes. Met een organoid kan bijvoorbeeld nierschade bestudeerd worden, zonder dat een nier hiervoor getransplanteerd moet worden.

Een mooie stap vooruit

Elke ontwikkeling die leidt tot een afname in het aantal proefdieren is er één waar we blij mee zijn. Het feit dat het onderzoek niet geheel (proef)diervrij is, bewijst dat we nog hard moeten werken aan een proefdiervrije toekomst. Wij blijven ons inzetten voor proefdiervrije modellen die de situatie in de mens zo goed mogelijk nabootsen, zodat de resultaten betrouwbaarder zijn. Dat is niet alleen beter voor dieren, maar ook voor mensen.

Bron: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/216170/Slachtafval-vervangt-proefdieren-in-onderzoek-UMCG