Vandaag starten we met onze campagne ‘Haal benauwde dieren uit longonderzoek’. Wist je dat minder dan 10 procent van de op muis geteste longmedicijnen uiteindelijk de markt haalt. ‘Zonde van het geld en veel onnodig dierenleed’, aldus onze directeur Debby Weijers. Daarom investeren wij  €110.000 in twee proefdiervrije onderzoeksmethoden waarmee we heel veel proefdieren gaan vervangen.

Pieter Hiemstra en Anne van der Does

Pieter Hiemstra werkt aan een nieuwe kweekmethode van menselijke cellen voor zijn 3D longmodel en Anne van der Does onderzoekt de relatie tussen goede longbacteriën en longziekten met behulp van een orgaan-op-chip. Beide onderzoeken voorkomen proefdieronderzoek. Doe je mee?

Unieke combinatie van technieken

Zowel Pieter als Anne werken bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Prof. dr. Pieter Hiemstra ontwikkelde in 2015 met onze steun een 3D-longmodel dat uitstekend proefdieren kan vervangen. Om dit model groots te kunnen uitrollen, ontwikkelt hij in dit vervolgproject een kweekmethode om het model ook op een efficiënte wijze van menselijke cellen te kunnen voorzien. Hij gebruikt hiervoor de zogenaamde organoidtechniek. Organoids zijn complexe celstructuren die beschikken over dezelfde eigenschappen als een menselijk orgaan. Daarmee wordt het model niet alleen efficiënter maar ook nog eens breder toepasbaar!

Pieter Hiemstra: “We testen nu alle stoffen die mogelijk medicijnen opleveren op proefdieren. Door gebruik te maken van dit kweekmodel, kan een groot deel van die stoffen afvallen doordat ze bijvoorbeeld niet werken op menselijke cellen of daar schadelijk voor zijn.  Die hoeven we dan niet meer op proefdieren te testen.”

Vernieuwend onderzoek naar COPD, astma en longkanker

We ondersteunen ook het onderzoek van dr. Anne van der Does. Zij onderzoekt in een long-op-een-chip-model de goede bacteriën in de longen, het zogenaamde microbioom. Uit onderzoek blijkt dat mensen met COPD, astma en longkanker een ander bioom hebben dan gezonde mensen. Het begrijpen van het bioom kan een sleutel zijn in het begrijpen van de ziekten en in de ontwikkeling van een eventueel medicijn of therapie. In haar onderzoek maakt zij gebruik van de door Pieter Hiemstra gekweekte organoids. Anne is net terug uit de Verenigde Staten waar zij een specifieke organ-on-chip-techniek heeft geleerd die geschikt is voor haar onderzoek.

Longfonds enthousiast over nieuwe techniek

Het Longfonds is verheugd over de impuls die wij geven aan de doorontwikkeling van deze onderzoeksmethoden. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds: “Ook het Longfonds wil het gebruik van proefdieren verminderen. Daarom financiert het Longfonds al jaren onderzoek naar alternatieven voor proefdieren zoals organs-on-a-chip.  Deze kunnen een grote bijdrage leveren aan een toekomst zonder proefdieren”.

 

Lees hier het persbericht