Vandaag lanceert Proefdiervrij de nieuwe campagne ‘Honden uit Hartonderzoek’. Jaarlijks worden er in Nederland tussen de 130 – 170 honden gebruikt in hartonderzoek. Wat ons betreft is dat binnenkort verleden tijd. Hartonderzoek zonder honden? Het kan, maar we hebben je hulp hard nodig.

In het kort:

  • Wij starten vandaag de campagne ‘honden uit hartonderzoek’
  • Niet met één, maar drie proefdiervrije hartonderzoeken
  • Hart-op-een-chip-model
  • Veilige medicijnen door ‘mini-hartjes’
  • Het juiste hartritme in een petrischaaltje
  • Innovaties bereiken steeds vaker de markt
  • Hond uit hartonderzoek kan binnenkort realiteit zijn

honden uit hartonderzoek

Proefdieren echt gaan vervangen

“We staan aan de vooravond van belangrijke doorbraken”, zegt Debby, onze directeur. “We hebben al eerder hartonderzoek gefinancierd en deze innovaties bereiken nu ook de markt. Dat is mooi om te zien, want alleen dan kunnen ze ook echt proefdieren gaan vervangen. Deze nieuwe projecten zijn deels ook gericht op het beschikbaar maken voor anderen van belangrijke innovaties.”

Drie baanbrekende onderzoekers

In de campagne ‘Honden uit hartonderzoek’ presenteren we drie onderzoekers. Dat zijn prof. dr. Robert Passier, prof. dr. Christine Mummery en dr. Twan de Vries. Robert Passier maakt een geavanceerd 2- en 3-D hartmodel op een chip. Dit model kan proefdieren vervangen in onderzoek waar de farmaceutische industrie nu nog proefdieren gebruikt.

Christine Mummery doet onderzoek naar bijwerkingen van medicijnen op ‘mini-hartjes’ op basis van menselijke stamcellen. Twan de Vries doet onderzoek naar ritmestoornissen op basis van menselijke hartspiercellen. De Vries heeft een methode ontwikkeld om deze cellen in grote hoeveelheden beschikbaar te maken. Zowel het onderzoek van Mummery als de Vries maakt onderzoek op proefdieren overbodig.

Meerdere modellen noodzakelijk

“We zijn echt al heel ver”, zegt Debby. “Het is niet zo dat je één model ontwikkelt die het proefdier vervangt. Zo werkt het helaas niet. Voor verschillenden vragen, ontwikkel je verschillende modellen. Maar de antwoorden die deze modellen opleveren, zijn wel veel betrouwbaarder dan de antwoorden uit proefdieronderzoek. Proefdiervrije innovatie is zo beter voor mens en dier.”

Blijf op de hoogte

De campagne Honden uit Hartonderzoek loopt van vandaag tot begin maart. We houden je regelmatig op de hoogte via onze nieuwbrief. Je kunt je hier inschrijven!