Dinsdag 24 april was het Wereldproefdierendag. Op deze dag wilden wij meer aandacht genereren voor proefdieren. Nou, dat is gelukt! Onze Facebookpost ‘Ik sta voor een wereld zonder proefdieren’ was een groot succes. Het werd maar liefst 2000 keer gedeeld en kreeg 2500 likes! Daarnaast was er heel veel  diverse media-aandacht voor proefdiergebruik.  

Petitie Animal Rights

Naar aanleiding van de petitie van Animal Rights, die door 75.000 mensen is ondertekend en op 24 april werd aangeboden aan de Tweede Kamer, waren er veel berichten in zowel kranten als op de radio. Radio 1 gebruikte het artikel om een interview te houden met Catriene Thuring, proefdierdeskundige van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Zij gaat vooral in op de vraag ‘waarom’ er nog proefdieren worden gebruikt. Het Jeugdjournaal bezocht het UMCG om op deze manier aandacht te besteden aan Wereldproefdierendag.

Apencentrum

Een ander, heel veel besproken onderwerp op Wereldproefdierendag, was het artikel in het AD over het aantal proeven op apen in 2017. Het AD stelt dat het aantal proeven in 2017 fors is gestegen in vergelijking met 2016. Zij baseren zich op voorlopige cijfers van het BPRC (Biomedical Primate Research Centre). Wij schrokken hiervan en hebben de directeur van het BPRC benaderd en om een gesprek gevraagd. Dhr. Bontrop reageerde hier positief op; binnenkort zitten wij om de tafel. Wij willen vooral meer weten over de inzet van proefdiervrije innovaties die de apen kunnen vervangen binnen het centrum. Wordt vervolgd!

Proefdieren vervangen

Ook nu.nl had aandacht voor wereldproefdierendag door in hun podcast een interview op te nemen met Jos Joore, directeur van Mimetas. Mimetas is een bedrijf dat organen-op-chips maakt en op de markt brengt. Ik vond het een heel mooi interview, vooral omdat de focus ligt op de mogelijkheden van proefdiervrij onderzoek. Ik ben ervan overtuigd dat orgaan-op-een-chip een veelbelovende technologie is die heel veel proefdieren kan vervangen. Zoals Jos zelf zegt; ‘Ik denk dat we over vijf tot tien jaar een heel groot gedeelte van de dierproeven kunnen vervangen door technologieën als organen op chips’.

Staan voor een wereld zonder proefdieren

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn wij heel tevreden over alle aandacht rondom Wereldproefdierendag. Waar wij ook echt heel blij van werden was het feit dat maar liefst 2000 mensen staan voor een wereld zonder proefdieren door dit statement te delen op onze Facebook pagina. Ik ben heel erg benieuwd wat jij vond van alle aandacht voor dierproeven en proefdiervrij onderzoek op 24 april. Of misschien heb je nog heel veel vragen? stel ze via mijn twitter account!