Op 24 april is het Wereldproefdierendag. Een dag om er extra bij stil te staan dat in Nederland jaarlijks nog altijd meer dan 500.000 proefdieren gebruikt worden in allerlei onderzoeken. Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappers die onderzoek doen met nieuwe proefdiervrije technieken. Deze onderzoekers doen baanbrekend werk als het gaat om het vervangen van proefdieren. Een mooie dag om ze in het zonnetje te zetten. Angelica en Debby toerden door ons land om een aantal onderzoekers persoonlijk te bedanken!

17.15 uur, faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, bij Claudia Wolschrijn

In Utrecht melden wij ons bij Claudia Wolschrijn. Zij is verantwoordelijk voor het veterinaire anatomie-onderwijs. Samen hebben we het dierdonorcodicil opgezet. Huisdiereigenaren kunnen hun overleden huisdier doneren aan de universiteit voor gebruik in het onderwijs aan studenten diergeneeskunde. We bedanken Claudia voor de fijne samenwerking.

Bloemen voor Vrije Universiteit Amsterdam

Wiep Scheper is onderzoeksleider moleculaire neurodegeneratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bedankt Wiep voor het ontwikkelen van een nieuwe methode in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer waarbij proefdieren niet meer gebruikt hoeven te worden.

Wipe_FB

15.30 uur, Biomimiq bij dr. Ghalbzouri

Debby en Angelica zijn nog steeds in Leiden, want hier is nóg een onderzoeker die bloemen verdient en dat is dr. Abdoel El Ghalbzouri. Hij heeft een proefdiervrij huidmodel ontworpen. Bedankt Abdoel!

14.45 uur, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bij prof. Passier

Robert Passier is in het laboratorium en werkt aan een proefdiervrij hartspiermodel. Wij zijn trots op deze fantastische wetenschapper die voor zijn onderzoek menselijk weefsel gebruikt in plaats van proefdieren. Een bloemetje is hier dan ook goed op zijn plaats!

 14.00 uur, LUMC bij prof. Hiemstra

Gearriveerd bij prof. Hiemstra om ook hem te danken voor zijn inzet. Samen met zijn team wil hij zorgen voor internationale verspreiding van het door hen ontwikkelde 3D longmodel. Hierdoor kunnen wereldwijd duizenden proefdieren vervangen worden in longonderzoek.

12.15 uur, onderweg naar Leiden

20170424_102014058_iOS

12.00 uur, Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoera voor prof. Hans van Leeuwen en dr. Marjolein van Driel, voor het door hen ontwikkelde proefdiervrije botmodel tegen kanker. Hoera voor onze donateurs, die dit mogelijk gemaakt hebben!

 

10.10 uur, Erasmus Universiteit Rotterdam

Bedankt onderzoekers Julie Nonnekens en Jan Hoeijmakers. Samen met dr. Dik van Gent hebben zij een nieuw testmodel voor kankermedicijnen ontwikkeld. Het werkt heel slim, de medicijnen worden getest op menselijk tumorweefsel. Proefdieren zijn niet nodig!

 

Bloemen voor RIVM

Een bloemetje voor onderzoeker Victoria de Leeuw van het RIVM. Zij ontwikkelt samen met professor Aldert Piersma proefdiervrij onderzoek naar bescherming van ongeboren baby’s tegen schadelijke chemicaliën.

Victoria_RIVM_FB