In “Drijfveren” vertellen onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Verena Schwach, onderzoekster aan de Universiteit Twente, over het wetenschappelijk onderzoek dat zij leidt: een proefdiervrij onderzoek naar hartritmestoornissen!

Onderzoekers als Verena inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Zij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

In Nederland leven er bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis. Ook mijn moeder heeft deze hartritmestoornis en ik zie hoeveel impact dit heeft op haar leven. Het zou prachtig zijn als we al deze mensen zouden kunnen helpen met nieuwe middelen die hartritmestoornissen kunnen voorkomen. Met mijn proefdiervrij onderzoek hoop ik nieuwe behandelingen en medicijnen te ontdekken.

Op de Universiteit Twente in onze afdeling Toegepaste Stamceltechnologie, maken wij kloppende hartspiercellen van menselijke stamcellen. Deze kweken we op een chip. In dit hart-op-een-chip kunnen we nauwkeurig testen welke prikkels hartritmestoornissen veroorzaken en welke stoffen deze zouden kunnen voorkomen. Met het model kunnen we ook een door een hartinfarct beschadigd hart nabootsen door bindweefselcellen toe te voegen.

Een behandeling op maat

Omdat we geen proefdieren of dierlijke cellen gebruiken, maar menselijke cellen, is het model representatiever voor geneesmiddelenonderzoek. We kunnen nu het hart-op-een-chip zo maken, dat het dezelfde erfelijke foutjes in het DNA heeft als bepaalde patiënten. Zo kunnen we nauwkeurig onderzoeken welke behandeling het best werkt bij een patiëntengroep of bij één patiënt.

Crowdfunding

Samen met de Nederlandse Hartstichting ben ik een crowdfunding campagne gestart. Elke bijdrage wordt door hen verdubbeld; maar we zijn er nog niet. Jouw steun is hard nodig! Doneer nu en ontvang een leuke tegenprestatie zoals een rondleiding of een 3D geprint hart. Help jij mee om mijn onderzoek mogelijk te maken?

Beter hartonderzoek is proefdiervrij

Dat hartonderzoek zonder dieren kan, bewijst ook Prof. Robert Passier. Robert is een oude bekende van ons van wie we al vaker proefdiervrije projecten hebben gesteund.

Proefdiervrij onderzoeker Robert Passier in zijn lab
Prof. Robert Passier

Hij werkt nu aan een proefdiervrij model om kankermedicijnen te testen op bijwerkingen op het hart. Voor dit soort hartonderzoek worden vaak honden gebruikt, maar met Robert’s model worden de viervoeters vervangen door hartspiercellen opgekweekt uit menselijke stamcellen. Wil jij ervoor zorgen dat model er komt? Help dan mee!