Er is bijna geen dag in het jaar dat er niet iets wordt gevierd of herdacht. Zo hebben we Vader- en Moederdag, de Dag van de Arbeid en ga zo maar door. Wie hebben die dagen bedacht? En waarom is voor die speciale datum gekozen? Voor sommige van deze dagen moet je diep de geschiedenis induiken. Bij de dagen die van belang zijn voor Proefdiervrij, is dat gelukkig niet heel ingewikkeld. Zo is bij Werelddierendag, 4 oktober, gekozen voor de naamdag van Sint Franciscus, die volgens de legende voor de dieren preekte.

Wereldproefdierendag

Aanstaande maandag is het 24 april, Wereldproefdierendag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij dierproeven en proefdieren. Deze datum verwijst niet naar een middeleeuwse heilige, maar naar de geboortedag van Lord Dowding die in zijn leven fel van leer trok tegen het gebruik van proefdieren. Het Engelse Lord Dowding Fund for Humane Research financiert en stimuleert al sinds de zeventiger jaren proefdiervrij onderzoek.

Als je op google zoekt op de naam van Lord Dowding vind je vooral foto’s van een ernstig kijkende militair. In Engeland wordt Lord Dowding vooral geëerd om zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Volgens velen is het aan hem te danken dat Engeland niet bezet is geweest.

Verrassingen

Proefdiervrij staat niet stil op Wereldproefdierendag. Wij gaan dan zorgen voor mooie verrassingen,  dus houd onze social media kanalen in de gaten!