De afgelopen tijd lazen wij een heel aantal positieve berichten over het vervangen van proefdieren in het onderwijs. Wereldwijd wordt hier aandacht aan besteed, zie de voorbeelden hieronder:

Australazië

Het “Royal Australasian College of Surgeons” (het college van chirurgen in Australazië) heeft kenbaar gemaakt het gebruik van levende proefdieren voor trauma-onderwijs uit te faseren voor 2018. Zij gaan zich volledig richten op humane training. Luister hier naar het (engelse) bericht.

Verenigde Staten

In Texas (VS) worden diergeneeskundestudenten vanaf komend studiejaar opgeleid met behulp van “namaak-honden”. Deze namaak-honden zijn speciaal ontwikkeld zodat studenten hun chirurgische vaardigheden kunnen oefenen, zonder hiervoor een echt dier in te hoeven zetten. De namaakhonden halen adem en bloeden, net als een echt levend dier. Lees hier het (engelse) bericht. 

Nederland

In Nederland werd op 30 maart uitgebreid aandacht besteed aan het dierdonorcodicil in Het Klokhuis. Dit mooie project is een samenwerking tussen Proefdiervrij en de Universiteit van Utrecht. Lees hier meer over het dierdonorcodicil en kijk de aflevering terug.