Foto: BIOSLab on a Chip University of Twente

Vandaag is de nominatietermijn voor de Willy van Heumenprijs 2019 gesloten.  Sinds 2009 looft het Willy van Heumenfonds elke twee jaar een prijs uit de beste proefdiervrije innovatie van de afgelopen tijd.

Dit jaar doen twee wetenschappers mee met wie wij intensief (gaan) samenwerken. Dat zijn Remco Westerink en Robert Passier.

Het onderzoek van Remco Westerink gaat over een in vitro methode om de schade van natuurlijke en chemische stoffen aan het menselijk zenuwstelsel te testen zónder proefdieren. Wij hopen binnenkort het vervolg op deze studie mede mogelijk te maken.

Robert dingt mee naar de prijs met zijn hart-op-chip-model, dat wij al mede gefinancierd hebben. Met dit model kan hij zonder proefdieren medicijnen testen op werking en bijwerkingen op het hart.

Willy van Heumenprijs

De Willy van Heumenprijs is 10 geleden in het leven geroepen en wordt uitgereikt door het Willy van Heumenfonds. Met de prijs wilde de oprichtster van het fonds een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal dierproeven en aan de verbetering van het lot van proefdieren.

De winnaars tot nu toe

De prijs van 15.000 euro is inmiddels 5 keer uitgereikt:

  • In 2009 ging de prijs naar dr. T.J.W. Huizinga voor het onderzoek naar de ontwikkeling en validatie van een in-vitromodel voor onderzoek en behandeling van reumatische aandoeningen.
  • De prijs van 2011 ging naar prof. dr. J.W.H. Heemskerk. Hij ontving de prijs voor zijn onderzoek naar in-vitromodellen voor de detectie van risicofactoren voor infarcten en bloedingen.
  • In 2013 ging de prijs naar prof. dr. B.J. Blaauboer van de Universiteit Utrecht, die gedurende 4 decennia in verschillende functies betrokken is geweest bij de 3 V’s op het terrein van de toxicologie.
  • De vierde prijs werd in 2015 gewonnen door dr. ir. J. Louisse voor de ontwikkeling van een digitaal proefdier voor de berekening van de effecten van toxische stoffen en aan mevr. dr. E. van den Bogaard voor de ontwikkeling van een 3D gekweekte menselijke huid voor onderzoek naar geneesmiddelen tegen huidziekten.
  • In 2017 werd de tot nu toe laatste prijs uitgereikt aan dr. J.M. Beekman voor de ontwikkeling uit menselijke stamcellen van mini-darmen waarmee geneesmiddelen tegen cystische fibrose (taaislijmziekte) kunnen worden getest.

We wensen Remco en Robert veel succes en hopen dat één van hen kan worden opgenomen in bovenstaande illustere rijtje.