We worden steeds bewuster van onze invloed op de toekomst. We maken duurzamere keuzes en staan vaker stil bij het milieu en bij dierenwelzijn. Toch zien we dat proefdieren vaak vergeten worden: mensen zijn zich niet bewust van het aantal proeven dat op dieren gedaan wordt. Zo is in Nederland het aantal dierproeven op honden in 3 jaar tijd met 55% gestegen. Vandaag, op Wereldproefdierendag, vragen we extra aandacht voor honden als proefdier en kijken we vooruit naar een toekomst zonder proefdieren.

Honderden honden als proefdier

Als je aan een proefdier denkt, is de kans groot dat je aan een muis of rat denkt. Dat is niet gek, want zij zijn de meest gebruikte proefdieren. Maar zij zijn niet de enige dieren die hun leven geven voor onderzoek. Wereldwijd worden ook honden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek.

In Nederland worden er jaarlijks meer dan duizend proeven gedaan op 575 honden. Dit betekent dat één hond waarschijnlijk twee of meer proeven heeft moeten ondergaan.

Meer proeven door meer hartonderzoek

Helaas blijft het aantal dierproeven op honden stijgen. In 3 jaar tijd is het aantal dierproeven op honden verdubbeld. De oorzaak hiervoor is een toename in het aantal onderzoeken naar hart- en vaatziekten, een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.

Het kan anders: daarom investeren wij in onderzoek om honderden honden uit onderzoek te halen.

honderden honden
Uit de Zo doende 2018 (NVWA) blijkt dat het aantal dierproeven op honden met 55% is gestegen sinds 2016.

Proefdieren niet meer van deze tijd

Het is niet meer van deze tijd dat er dieren worden gebruikt voor onderzoek. Jaarlijks worden er in Nederland een half miljoen proefdieren ingezet, terwijl onderzoek zonder proefdieren veel duurzamer is.

Wist je bijvoorbeeld dat 95% van alle potentiële medicijnen die door dierproeven zijn ontwikkeld, niet werken bij mensen of zelfs niet veilig zijn voor mensen? Medicijnontwikkeling is precisiewerk en moet gebaseerd worden op een menselijke situatie. Betrouwbare resultaten gaan we niet met dierproeven bereiken.

Dierproeven worden overbodig, zodra er proefdiervrije onderzoeksmethoden ontwikkeld worden. Zet jij je op Wereldproefdierendag met ons in om honden in onderzoek overbodig te maken?

Honderden honden als proefdier

Jaarlijks worden in Nederland 1.016 dierproeven op honden gedaan, met name voor hartonderzoek. Dit kan anders! Dr. Twan de Vries ontwikkelt een proefdiervrij hartspiermodel dat honderden honden in dierproeven kan vervangen. Doneer nu en red een hond!