De CCD bestaat uit 5 personen onder voorzitterschap van Dr. Ludo Hellebrekers (midden)

 

‘Mogen we dierproeven uitvoeren voor de ontwikkeling van medicijnen voor ziekten die in principe ook door een andere levensstijl kunnen worden behandeld?’ De commissie die vergunningen verleent voor dierproeven, worstelt met dit probleem en vraagt advies.

Centrale Commissie Dierproeven

Elke dierproef die in Nederland wordt uitgevoerd, heeft toestemming nodig van de Centrale Commissie Dierproeven (CCD). Het is de taak van deze commissie om een afweging te maken tussen het belang van het onderzoek en het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de proef.

Behoefte aan richtlijnen

De commissie opereert daarbij constant in een ethisch spanningsveld. Hoeveel dierenleed is gerechtvaardigd voor de ontwikkeling van een eventueel belangrijk medicijn? Dat is een hele moeilijke afweging. Het blijft toch appels met peren vergelijken. Wanneer zeg je: ‘Nee, geen onderzoek. We vinden het dierbelang zwaarder wegen’.

In de praktijk valt de beslissing daarom eigenlijk altijd uit in het voordeel van het onderzoek mits aan bepaalde algemene zorgvuldigheidscriteria is voldaan. De CCD heeft behoefte aan aanvullende criteria waar het welvaartsziekten betreft. Dit blijkt uit het vorige week gepresenteerde jaarplan 2019.  De adviesaanvraag tekent de toenemende kritische houding van de commissie. Vorig jaar vroeg de commissie al advies aan de Raad van Dierenaangelegenheden over dierproeven rondom intensieve veehouderij.

Dierproeven voor welvaartsziekten

Onder welvaartsziekten verstaan we bijvoorbeeld sommige vormen obesitas en suikerziekte. Om medicijnen voor deze ziekten te ontwikkelen of om inzicht te krijgen in de oorzaak en verloop van deze ziekten, worden veel dierproeven gedaan. Maar welvaartsziekten zijn vaak ook te voorkomen of te behandelen door een andere levensstijl. Medicijnen zijn dus niet altijd de enige oplossing.

Blijf op de hoogte

“Mogen we voor deze ‘overbodige’ medicijnen dierproeven uitvoeren?”, vraagt de CCD zich af.  De commissie vraagt advies over dit vraagstuk aan verschillende onafhankelijke adviesorganen en het ministerie van LN&V. Wil jij weten hoe dit afloopt? Door onze nieuwsbrief blijf jij op de hoogte van het laatste nieuws over proefdieren en proefdiervrije innovatie. Meld je aan!