Logo Proefdiervrij
Proefdiervrij konijn
Proefdiervrij konijn






Proefdiervrij legt je gegevens vast conform de AVG. Een telefoonnummer is niet verplicht, maar als je dat invult dan vertellen we je graag hoe je ons kunt helpen. Afmelden kan natuurlijk altijd. Mocht je ervoor kiezen om donateur te worden dan machtig je Stichting Proefdiervrij om het gekozen bedrag maandelijks af te schrijven.

Zet jij je ook in voor proefdiervrij onderwijs?

Net als de universiteiten speel ook jij een cruciale rol in de transitie naar een proefdiervrije wereld. Veel opleidingen zijn namelijk nog dierproefgericht: vanaf de start richten opleidingen zoals diergeneeskunde en proefdierkunde zich op het doen van dierproeven. Hierdoor leren studenten dat het doen van dierproeven ‘normaal’ is. Zij denken dat er geen andere keuze is. Maar jij kan helpen!

Echte innovatie is proefdiervrije innovatie

Want wij weten dat dit niet zo is. Door in te zetten op dierproefvrij onderwijs kan de volgende generatie wetenschappers klaargestoomd worden voor échte innovatie. Proefdiervrije modellen zoals organoids en plastinaten staan klaar om het stokje over te nemen – daarvoor hebben zij jouw stem nodig. Door deze petitie te ondertekenen, zijn we weer een stap dichterbij volledig proefdiervrij onderwijs.

Teken de petitie!

Help jij mee het probleem bij de bron aan te pakken? Teken nu de petitie en stop dierproeven in het onderwijs.

universiteit proefdiervrij

Veelgestelde vragen

Ja, ook in het hoger onderwijs worden proefdieren gebruikt. Zo moeten dierenartsen in opleiding tijdens hun veterinaire studie oefenen op proefdieren; en krijgen studenten in biomedische vakken de cursus proefdierkunde. De studenten leren op deze manier om te gaan met proefdieren en veterinaire handelingen uit te voeren (zoals hechtingen en bloedprikken) uit te voeren op dieren en proefdieren te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Elk jaar publiceert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit een overzicht van het aantal gedane dierproeven in Nederland. Uit het meest recente rapport van 2022 blijkt dat er in Nederland ruim 13.000 dierproeven zijn gebruikt in het onderwijs.

Jazeker! Sterker nog: elke student heeft recht op proefdiervrij onderwijs. Opleidingen moeten studenten andere opties bieden als zij niet met dierproeven willen werken. Maar helaas weten veel studenten dit niet en gebruiken ze dus toch proefdieren – of stoppen ze met hun opleiding.

Er zijn verschillende modellen die onderwijs proefdiervrij kunnen maken, zoals plastinaten, virtual reality en computermodellen.

Een verandering begint bij de bron. Op de universiteiten wordt de volgende generatie onderzoekers klaargestoomd. Universiteiten spelen daarom een cruciale rol in de transitie naar een proefdiervrije wereld.

Ons doel is dat proefdiervrije modellen de norm worden in het onderwijs. Dit willen we bereiken a.d.h.v. de volgende mijlpalen:

  • Uitgebreider (praktisch) onderwijs over/op proefdiervrije innovaties
  • Er komt meer geld beschikbaar voor de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrije innovaties voor onderwijsdoeleinden
  • Biomedische bachelor- en masterstudenten doen geen dierproeven meer tijdens hun studie
  • Postacademici die niet direct met proefdieren gaan werken, gebruiken ook tijdens hun opleiding geen proefdieren
  • Opleidingen nemen het uitfaseren van dierproeven en de stimulatie van proefdiervrije modellen op in de visie van hun Raad van Bestuur

Proefdiervrij is een organisatie die zich inzet voor het stoppen van dierproeven. We werken samen met wetenschappers en beleidsmakers aan alternatieve onderzoeksmethoden die geen gebruik maken van dieren en toch veilig zijn voor mensen. Daarnaast voeren we campagnes, lobbyen we bij de overheid en creëren we bewustwording. Samen strijden we voor een toekomst waarin dieren niet onnodig hoeven te lijden voor wetenschappelijk onderzoek.

Dierproeven veroorzaken veel leed voor de dieren en leveren vaak geen betrouwbare resultaten op voor mensen. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de medicijnen die op dieren zijn getest, niet effectief of veilig zijn voor mensen.

Je kunt ons steunen door een donatie te doen, dat kan hier. Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om stappen te zetten richting een proefdiervrije toekomst.

Nee zeker niet! Doneren is niet verplicht en elke bijdrage, hoe klein of groot ook, is vrijwillig en wordt zeer gewaardeerd. Jouw steun is van onschatbare waarde om ons doel te bereiken. Het ondertekenen van de petitie alleen heeft al een waardevolle impact. We verwelkomen alle wereldverbeteraars en dierenvrienden die zich willen inzetten voor een wereld zonder dierproeven, ongeacht of ze ervoor kiezen om een donatie te doen.

Waarom is mijn e-mailadres wél verplicht?
Je mailadres is verplicht omdat we je willen verifiëren en belangrijke updates willen sturen! We moeten zeker weten dat jij echt bent en we willen je op de hoogte houden van de voortgang. Geen zorgen, we respecteren je privacy en gebruiken je gegevens alleen voor deze campagne.

Wij nemen de bescherming van persoonlijke gegevens serieus. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen niet worden gedeeld met derden zonder jouw toestemming. Voor meer informatie over ons privacybeleid kun je ons privacystatement raadplegen.