Hoeveel dierproeven worden er gedaan?

Hoeveel dierproeven worden er gedaan?

Sinds ons bestaan (1897) werken wij al aan het terugdringen van het aantal proefdieren. De laatste 45 jaar met veel succes. Het aantal proefdieren nam af van 1,5 miljoen naar ongeveer een half miljoen. Een daling om trots op te zijn, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Hierbij een overzicht van het aantal dierproeven in Nederland.

De laatste gegevens die bekend zijn, gaan over het jaar 2022. In dit jaar zijn er 492.380 dierproeven uitgevoerd. Dat zijn 14.410 dierproeven meer dan in 2021. Helaas een flinke stijging dus.

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

Zo doende: overzicht dierproeven en proefdieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert sinds 1981 elk jaar het overzicht over dierproeven en proefdieren; de Zo doende. Dit rapport geeft informatie over de dierproeven die zijn uitgevoerd én over de proefdieren die bij vergunning houdende instellingen aanwezig zijn. Helaas is het niet mogelijk om hieruit te concluderen hoeveel proefdieren er nou daadwerkelijk zijn ingezet.

Registratieplicht dierproeven

Sinds 1981 is er in Nederland een registratieplicht om dierproeven bij te houden. Vanaf die tijd is er een grote afname in proefdiergebruik te zien. In 1981 werden er bijna 1.5 miljoen dierproeven uitgevoerd. Vanaf het jaar 1990 is het proefdiergebruik ieder jaar onder de miljoen gebleven.

Hoe zit het wereldwijd?
Helaas is het onmogelijk om te zeggen hoeveel dierproeven er jaarlijks wereldwijd worden gedaan. Dit komt omdat niet elk land statistieken verzamelt (en deelt) over de dierproeven die zij doen. Ook zijn er verschillen tussen landen over wat zij classificeren als een dierproef. Wel is het bekend hoeveel dierproeven er in de Europese Unie worden gedaan. In 2020 (dit zijn de laatst bekende cijfers) waren dit er 7,3 miljoen.

Wetgeving voor proefdieren

In 1977 is voor het eerst een wet aangenomen ter bescherming van het proefdier, de Wet op de dierproeven (Wod). Hier hebben wij ons hard voor gemaakt en veel voor gelobbyd. In deze wet staat onder andere dat een dierproef alleen mag worden uitgevoerd als hier gegronde redenen voor bestaan.

Ook zijn er kaders in opgenomen waaraan dierproeven moeten voldoen. Hierdoor heeft de wet ervoor gezorgd dat er een drempel ontstond voor het uitvoeren van een dierproef. In 1985 volgde het dierproevenbesluit, als aanvulling op de Wod. De wet is voor het laatst in 2014 gewijzigd.

Welke proefdieren worden er gebruikt?

Door de jaren heen worden muizen het meest gebruikt in proeven. Al jaren staan muizen, ratten, kippen en vissen in de top 10 van meest gebruikte diersoorten. Maar ook dieren als paarden, honden, kikkers en katten worden als proefdier ingezet.

Muis oogonderzoek

Veel proefdieren in de wetenschap

Het grootste aantal dierproeven wordt uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek, gevolgd door wettelijk verplichte toxicologie- en veiligheidstesten. Daarnaast worden dierproeven ook uitgevoerd voor onderwijsdoeleinden, fok- en voor de bescherming van het milieu en diersoorten.

Aantal dierproeven moet én kan lager

Sinds 1981 was er een sterke daling van het aantal dierproeven te zien. Dit heeft te maken met het besef dat we dieren niet zomaar overal voor mogen gebruiken, maar ook met de opkomst van proefdiervrije innovaties. Helaas loopt de laatste jaren het proefdiergebruik niet zo sterk meer terug: het aantal blijft elk jaar ongeveer gelijk.

Gebruik proefdiervrije, mensgerichte onderzoeksmethoden

Elke dierproef er een te veel. Het is daarom nú tijd om de trend te doorbreken. Wij hebben nauw contact met wetenschappers en financieren proefdiervrij onderzoek, om samen tot proefdiervrije oplossingen te komen. Onderzoek gebaseerd en gericht op de mens heeft de toekomst, daar hebben we geen dieren meer voor nodig. Er zijn al talloze innovatieve wetenschappers die dit bewijzen. We zijn er nog niet, maar we zijn verder dan je denkt.

Oogonderzoek proefdieren

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)

Word donateur of doneer eenmalig

Zo kun je ons ook helpen:

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met
inzamelacties >