Is jouw make-up, dagcrème en andere cosmetica getest op dieren?

Is jouw make-up, dagcrème en andere cosmetica getest op dieren?

Het simpele antwoord: waarschijnlijk niet. Sinds 2013 is het in Europa namelijk verboden om dieren te gebruiken voor het ontwikkelen en testen van make-up, shampoo en andere cosmetica. Maar helaas betekent dit niet dat alle cosmetica in Nederland proefdiervrij is.

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

Zo vind je cruelty-free cosmetica

Benieuwd of jouw make-up, haargel en andere cosmetica cruelty-free of proefdiervrij zijn? Wij hebben verschillende tips en tricks verzameld en gebundeld. Check het in ons mini-magazine cosmetica.

Europees verbod op dierproeven voor cosmetica

Laten we beginnen met het goede nieuws. Sinds 2013 geldt er in Europa namelijk een verbod op het testen van producten voor onze persoonlijke verzorging op proefdieren. Dierproeven zijn niet toegestaan voor het maken van cosmeticaproducten en ook niet voor het testen van de veiligheid.

Het verbod geldt niet alleen voor het product zelf, maar ook voor de losse ingrediënten én er is een handelsverbod. Het verbod heeft dus een grote impact op het aantal proefdieren gehad. Tot 2013 werden er namelijk gemiddeld 50.000 dierproeven per jaar gedaan voor cosmeticadoeleinden. We hebben hard voor het verbod gestreden en zijn dan ook heel blij dat het in 2013 van kracht is gegaan.

Nu het minder goede nieuws..

Er zijn helaas uitzonderingen

Deze uitzonderingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat bepaalde ingredienten in cosmetica wél op proefdieren getest moeten worden.

  • Ingrediënten van andere producten

Het verbod op het testen van cosmeticaproducten op proefdieren geldt ook voor alle losse ingrediënten die in het product verwerkt zijn. Helaas worden deze ingrediënten vaak niet alleen in cosmetica gebruikt, maar ook in producten zoals schoonmaakmiddelen.

Voor deze producten (en dus ingrediënten) geldt er geen proefdierenverbod. Het cosmeticaverbod vervalt als het ingrediënt ook wordt gebruikt in producten waarvan het testen op proefdieren nog wel is toegestaan – of zelfs verplicht is. Het ingrediënt mag dan toch ook in cosmetica gebruikt worden.

  • Gevaar voor milieu of werknemers

Als er een milieurisico bestaat, kan het verplicht zijn om een dierproef te doen voor de ontwikkeling van een cosmeticaproduct.

Producten zoals zeep en zonnebrandcrème belanden bijvoorbeeld vroeg of laat in het water. Om het gevaar voor het watermilieu te bepalen, kunnen er daarom proeven worden gedaan met vissen. Deze milieutesten vallen niet onder het cosmeticaverbod.

Deze uitzondering geldt ook als er risico’s zijn voor de werknemers die de ingrediënten maken, inpakken of vervoeren. Eventuele veiligheidstesten hiervoor mogen worden uitgevoerd op dieren en vallen dus ook niet onder het verbod.

Geit

EU verbod wankelt door maas in de wet

Onze prachtige cosmeticawet is in gevaar. Een maas in de wet maakt mogelijk dat ingrediënten in cosmetica toch weer op dieren getest mogen worden, om de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. En dus dreigen een hoop proefdieren onnodig te gaan lijden: want het testen van deze ingrediënten kan al jaren zonder proefdieren.

Wij vroegen jullie om hulp door een Europees burgerinitiatief te tekenen, en daar gaven jullie massaal gehoor aan! Meer dan 1,2 miljoen Europese burgers tekenden de petitie tegen het gebruik van dierproeven voor cosmetica. Dank jullie wel!

Inmiddels heeft de Europese Commissie op dit burgerinitiatief gereageerd. Helaas niet met het nieuws waarop we hoopten: want ook al steunen ze een plan om dierproeven voor chemische stoffen in Europa geleidelijk uit te bannen, weigeren ze tegelijkertijd om de Europese Cosmeticawet te beschermen. En dat gaat over de rug van duizenden proefdieren.

Ook het Europese Hof van Justitie opent de deur voor dierproeven in cosmetica. In een zaak aangespannen door Symrise AG en PETA, besloot het Europese Hof van Justitie dat de ingrediënten die Symrise AG produceert wél op proefdieren getest moeten worden. Daarmee hebben ze de baanbrekende EU-ban op dierproeven voor cosmetica om zeep geholpen.

Geit

(Tekst gaat verder onder de knoppen) 

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers, je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)

Word donateur of doneer eenmalig

Zo kun je ons ook helpen:

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met
inzamelacties >

Zo wordt cosmetica proefdiervrij getest

Als cosmeticaproducten zoals parfum en zeep niet op proefdieren worden getest, hoe wordt de veiligheid van deze producten dan wel bepaald? Met gekweekte, menselijke cellen natuurlijk! Onderzoekers hebben diverse huid- en oogmodellen ontwikkeld waarop de stoffen in cosmeticaproducten proefdiervrij getest kunnen worden.

Geit

Veelgestelde vragen

Iedereen heeft cosmeticaproducten in huis. Onder cosmetica valt namelijk niet alleen make-up zoals eyeliner en foundation, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Ook tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen hieronder. Eigenlijk is cosmetica dus alles wat te maken heeft met onze persoonlijke verzorging.

Het verbod geldt voor alle cosmeticaproducten. Dus niet alleen make-up en parfum, maar ook tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave, zonnebrandcrème etc.

Cosmeticatesten worden op allerlei soorten proefdieren gedaan. De meest gebruikte diersoorten in cosmetica-onderzoek zijn knaagdieren; zoals konijnen, muizen en ratten.

Het testen van cosmetica op proefdieren is in Europa verboden, maar in andere werelddelen is het juist verplicht. Cosmeticaproducten moeten dus in andere landen verplicht van de overheid op dieren worden getest. Het product dat in Europa proefdiervrij op de markt wordt verkocht, kan elders dus wél getest op dieren zijn.

Maar kan een product nog wel als proefdiervrij verkocht worden in Europa, als het elders verplicht getest moet worden op dieren? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en hangt eigenlijk af van je eigen oordeel. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat een merk dat haar producten verkoopt in een land waar dierproeven verplicht zijn, ervoor kiest om niet volledig proefdiervrij te werk te gaan. Dit geldt helaas voor veel grote internationale merken.

Make-up en andere cosmeticaproducten hebben steeds vaker een cruelty-free label of een vegan label. Beide labels hebben iets te maken met dieren, maar ze betekenen niet hetzelfde.

Een cruelty-free label betekent dat het product proefdiervrij is, maar niet dat het product diervrij (vegan) is. Het product kan dan nog steeds dierlijke materialen bevatten. Wil je er zeker van zijn dat een product proefdiervrij én vegan is? Check dan de ingrediënten van een product of vraag het na bij de verkoper.

Make-up en andere cosmeticaproducten pronken steeds vaker met een cruelty-free label. Deze kun je herkennen aan de woorden ‘cruelty-free’ en/of aan een afbeelding van een konijntje.

Let op: een cruelty-free product kan wel dierlijke producten bevatten: dit komt omdat een cruelty-free product niet per definitie vegan is. Wil je een product dat proefdiervrij én vegan is; kijk dan of er ook een vegan label is, of check de ingrediënten.

Cruelty-free cosmetica lijst

Wil jij weten of jouw mascara-merk wereldwijd cruelty- of proefdiervrij is? Of wil jij precies weten welke ingrediënten er in jouw shampoo zitten en welke risico’s hierbij horen? Veel cosmeticamerken hebben op hun eigen website een pagina, waarin zij hun beleid tegenover dierproeven uitlichten. Mocht je twijfelen, dan kun je cosmeticamerken een berichtje sturen via hun website of social kanalen.

Op de website shoplikeyougiveadamn.nl vind je een Nederlandse Dierproefvrij Cosmetica Lijst. Neem een kijkje!