We zetten alles op alles om de pioniers in proefdiervrije innovatie te ondersteunen met de financiering die ze nodig hebben. Want alleen door volwaardige alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen, krijgen we proefdieren de wereld uit. Dit waardevolle werk kunnen wij natuurlijk alleen doen dankzij de steun van onze donateurs. Maar waar gaan al die donaties nou precies naartoe?
Wij kunnen ons goed voorstellen dat je daar als donateur vragen over hebt en vinden het belangrijk om daar open over te zijn. En eerlijk is eerlijk: we vinden het ook gewoon leuk om te vertellen. Er is namelijk niks waar wij liever over praten dan over ons werk voor een wereld zonder proefdieren — en dat is precies waar iedere euro die binnenkomt naartoe gaat.
Op deze pagina vertellen we je hoe die uitgaven samengesteld zijn. Of beter gezegd: wat jij met jouw gedoneerde euro allemaal mogelijk maakt.
- Hoeveel van iedere gedoneerde euro gaat er naar proefdieren?
- Hoe besteden jullie het geld dat binnenkomt?
- Geven jullie al het geld dat binnenkomt meteen uit?
- Hoeveel geld gaat naar kantoorzaken en fondsenwerving?
- Waarom is er geld nodig voor proefdiervrij onderzoek?
- Hoeveel verdient jullie directeur?
- Is Proefdiervrij een erkend goed doel?
Vind je het antwoord dat je zoekt niet op deze pagina? Dan kun je in ons meest recente jaarverslag dieper de cijfers induiken of contact met ons opnemen.
Hoeveel van mijn euro gaat er naar proefdieren?
Dat is een vraag die wij vaak krijgen. Het antwoord is dat iedere gedoneerde euro volledig ten goede komt aan een wereld zonder proefdieren, omdat alles wat wij dagelijks doen in het teken staat van het vervangen van proefdieren. Het is natuurlijk wel zo dat de ene uitgave directer te relateren is aan het beëindigen van proefdierenleed dan de andere.
Onderzoeksfinanciering en essentiële randvoorwaarden
Met een groot deel van het geld dat binnenkomt, financieren wij het onderzoek van wetenschappers die proefdiervrije modellen ontwikkelen. Maar er gaat ook geld naar randvoorwaarden die net zo essentieel zijn voor onze missie. Zonder digitale beveiliging lopen we bijvoorbeeld het risico dat onze donateursgegevens ongewenst op straat komen te liggen en ook de wifi op kantoor moet betaald worden.
Hoe suf die uitgaven ook klinken, ze zijn essentieel voor ons werk voor proefdieren. Gelukkig gaat verreweg het meeste geld wél rechtstreeks naar het proefdiervrij maken van wetenschappelijk onderzoek.
Klik op de afbeelding voor onze jaarverslagen
Hoe besteden wij het geld dat binnenkomt?
Natuurlijk verschillen de uitgaven enigszins per jaar, maar in 2023 ging:
- 80 procent van onze uitgaven rechtstreeks naar onze missie
- 17 procent naar fondsenwerving
- 3 procent naar beheer en administratie
Van het bedrag dat rechtstreeks naar onze missie ging, waren de twee grootste pijlers proefdiervrij onderzoek (40 procent) en voorlichting (45 procent).
Waarom we het geld op die manier verdelen
De waarde van de investering in proefdiervrije wetenschap spreekt voor zich: zonder proefdiervrije onderzoeken, kunnen proefdieren niet vervangen worden. De 45 procent die we uitgaven aan voorlichting en bewustwording, verdient misschien wat meer uitleg.
- Met voorlichting en bewustwording zorgen we er bijvoorbeeld voor dat aanstormende wetenschappers tijdens hun opleiding kennismaken met proefdiervrije onderzoeksmethodes.
- Uitgaven aan voorlichting en bewustwording helpen ons ook om ervoor te zorgen dat gevestigde wetenschappers overstappen op proefdiervrije modellen.
Hoe belangrijk het ontwikkelen van innovatieve, proefdiervrije onderzoeksmodellen ook is, échte verandering voor proefdieren vindt pas plaats als die alternatieven in de praktijk ook gebruikt worden. Daarom gaat niet al ons geld naar proefdiervrij onderzoek, maar gaat ons geld naar de complete mix van veranderingen die nodig zijn om de wetenschap volledig proefdiervrij te krijgen. Hiervoor hebben we niet alleen draagvlak nodig in de wetenschap, maar ook in politiek en bestuur en uiteindelijk in de complete samenleving.
Tekst gaat verder onder formulier
Nieuwsbrief
Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.
In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.
Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)
Geven jullie al het geld dat binnenkomt uit?
Het liefst zouden wij al het geld dat binnenkomt meteen in onze missie stoppen. Maar geen reserves hebben, is natuurlijk risicovol. Zo willen we niet in de situatie komen dat we een toegezegde financiering weer moeten intrekken. Daar tegenover staat dat we soms ook een financiering toezeggen aan een project dat op de valreep toch niet doorgaat.
Precies genoeg reserves
Dit maakt dat we altijd op zoek zijn naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Oftewel: we willen niet zinloos veel geld op de rekening hebben staan, want dat stoppen we liever in onze missie. Maar we willen ook niet met lege handen staan als we de kans krijgen om een mooi project te financieren. .
Hoeveel geld gaat naar kantoorzaken en fondsenwerving?
- Van al het geld dat in 2023 binnenkwam, gebruikten we 3 procent om de stichting te laten draaien. Want ook (of misschien wel juist) als stichting moeten wij onze systemen en administratie goed op orde hebben.
- Voor het werven van fondsen trokken we 17 procent uit. Dat lijkt misschien veel, maar geld binnenhalen kost – hoe krom het misschien ook klinkt – geld. Omdat wij vrijwel volledig gefinancierd worden door particuliere giften en toezeggingen, is het bereiken van nieuwe en behouden van bestaande donateurs van levensbelang voor onze missie.
Natuurlijk zorgen we er altijd voor dat de investering in fondsenwerving zich dubbel en dwars terugbetaalt in geld dat we in onderzoek en voorlichting kunnen stoppen. Dat spreekt voor zich: dit is namelijk de enige reden dat we überhaupt aan fondsenwerving doen.
Waarom is er geld nodig voor proefdiervrij onderzoek?
Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project en moeten daar alles van betalen. Onderzoekers moeten zelf natuurlijk betaald krijgen voor hun onderzoek – anders kunnen ze er niet fulltime aan werken – en ook de technieken en de materialen die zij gebruiken, kosten geld.
Proefdiervrije onderzoekers hebben moeite om financiering te krijgen
De kans dat onderzoekers financiering krijgen voor hun onderzoek, is klein. Er zijn veel aanvragers en de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor onderzoek, is beperkt. Daarom krijgen projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende innovatieve onderzoeksmethoden. In de praktijk betekent dit dat proefdiervrij onderzoek het vaak aflegt tegen onderzoeken met dierproeven. Daar zijn twee belangrijke redenen voor:
- Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk kunnen inzetten voor onderzoek.
- De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.
Daarom is het zo belangrijk dat wetenschappers bij ons kunnen aankloppen voor financiering van hun proefdiervrije onderzoek.
Hoeveel verdient de directeur van Proefdiervrij?
De richtlijn van Goede Doelen Nederland stelt dat een directeur maximaal € 100.527 mag verdienen. Dit bedrag wordt bepaald op basis van onder meer de grootte van de organisatie en de verantwoordelijkheden die komen kijken bij de functie. Onze directeur blijft met een jaarinkomen van € 86.587 onder dat maximale bedrag.
Het beleid rondom onze salarissen is gebaseerd op de gewenste en benodigde expertise om het juiste werk efficiënt te verrichten en op het feit dat wij een goed doel zijn dat volledig afhankelijk is van donaties. Meer informatie lees je in ons meest recente publieksjaarverslag (2023).
Is Proefdiervrij een Erkend Goed Doel?
- Wij zijn door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze status krijgt een organisatie alleen als je je nagenoeg alleen inzet voor het algemeen belang. Omdat wij een ANBI-status hebben, zijn schenkingen en nalatenschappen belastingvrij.
- Wij hebben een CBF-Erkenning. Dit is het keurmerk dat de toezichthouder voor goede doelen geeft aan organisaties die voldoen aan hun strenge kwaliteitseisen. Het keurmerk laat zien dat een organisatie bijdraagt aan een betere wereld, verantwoording aflegt én zich onafhankelijk laat controleren.