Wat gebeurt er met je euro?

Wij zetten alles op alles om de pioniers in proefdiervrije innovatie te ondersteunen met de financiering die ze nodig hebben. Want alleen door dierproeven te vervangen, krijgen we proefdieren de wereld uit. Dit kunnen wij natuurlijk alleen doen dankzij de steun van onze donateurs.

Maar waar gaan donaties precies naartoe? Transparantie en eerlijkheid staan bij ons hoog in het vaandel. Wij vertellen je dan ook graag wat jouw gedoneerde euro allemaal mogelijk maakt.

Lees hier ons jaarverslag

Hoeveel van mijn euro gaat er naar proefdieren?

In principe gaat je volledige euro naar proefdieren. Alles wat wij dagelijks doen staat in het teken van het vervangen van proefdieren, zodat zij op een dag niet meer nodig zullen zijn.

Doelbesteding

We hebben in 2019 ruim 2.6 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen mogen ontvangen. Hiervan is 79,6% naar proefdiervrije projecten gegaan.
Het toekennen van geld aan een proefdiervrij project én het uitbetalen daarvan, neemt tijd in beslag. Wij zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Het toezeggen van geld betekent niet perse direct een uitbetaling – een project kan namelijk nog afgekeurd worden.

Waarom zijn reserves nodig?

We willen voorkomen dat we te veel toezeggingen doen, zodat we niet in een situatie belanden waar er niet genoeg geld is om proefdiervrij onderzoek te financieren. Hiervoor hebben we een reserve opgebouwd.

Dankzij deze aanpak kunnen we meer invloed uitoefenen op de projecten die wij financieren én kunnen we bepaalde voorwaarden stellen. Zo financieren wij uitsluitend onderzoeken die 100% proefdiervrij zijn.

Waarom is er geld nodig voor proefdiervrij onderzoek?

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld

Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.
  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)

Aanmelden

Word donateur of doneer eenmalig