Wat gebeurt er met je euro?

Wij zetten alles op alles om de pioniers in proefdiervrije innovatie te ondersteunen met de financiering die ze nodig hebben. Want alleen door dierproeven te vervangen, krijgen we proefdieren de wereld uit. Dit kunnen wij natuurlijk alleen doen dankzij de steun van onze donateurs.

Maar waar gaan donaties precies naartoe? Transparantie en eerlijkheid staan bij ons hoog in het vaandel. Wij vertellen je dan ook graag wat jouw gedoneerde euro allemaal mogelijk maakt.

Hoeveel van mijn euro gaat er naar proefdieren?

In principe gaat je volledige euro naar proefdieren. Alles wat wij dagelijks doen staat in het teken van het vervangen van proefdieren, zodat zij op een dag niet meer nodig zullen zijn.

Doelbesteding

We hebben in 2021 ruim 3.2 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen mogen ontvangen. Met het geld wat is binnengekomen investeren we in proefdiervrije onderzoeken (77%). Zonder deze proefdiervrije onderzoeken, kunnen proefdieren niet vervangen worden.

Het toekennen van geld aan een proefdiervrij project ̩n het uitbetalen daarvan, neemt tijd in beslag. Wij zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Het toezeggen van geld betekent niet perse direct een uitbetaling Рeen project kan namelijk nog afgekeurd worden.

Waarom zijn reserves nodig?

We willen voorkomen dat we te veel toezeggingen doen, zodat we niet in een situatie belanden waar er niet genoeg geld is om proefdiervrij onderzoek te financieren. Hiervoor hebben we een reserve opgebouwd.

Dankzij deze aanpak kunnen we meer invloed uitoefenen op de projecten die wij financieren én kunnen we bepaalde voorwaarden stellen. Zo financieren wij uitsluitend onderzoeken die 100% proefdiervrij zijn.

Overige besteding

Ook besteden we een deel aan het bereiken, informeren en werven van nieuwe mensen en het behouden van bestaande donateurs. Dit is voor ons van levensbelang want ruim 99% van onze inkomsten zijn afkomstig van donateurs. Onze ruim 45.000 donateurs vormen de ruggengraat van onze organisatie, dankzij hen kunnen we grote stappen zetten in proefdiervrij onderzoek! Daar zitten kosten aan verbonden: om een donatie van 1 euro te ontvangen, betalen wij gemiddeld 15 cent. En het laatste kleine deel besteden we aan het draaiende houden van onze organisatie.

In ons meest recente jaarverslag (2021) is op bladzijde 23 hier meer over te lezen.

Waarom is er geld nodig voor proefdiervrij onderzoek?

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld

Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.
  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)

Word donateur of doneer eenmalig

Zo kun je ons ook helpen:

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met
inzamelacties >

Hoeveel verdient de directeur van Proefdiervrij?

In ons meest recente publieksjaarverslag (2022) is op bladzijde 18 te lezen dat onze directeur een jaarinkomen van €73.803,- heeft. Goede Doelen Nederland heeft vastgesteld dat onze directeur maximaal € 100.527 mag verdienen, maar daar blijft zij dus ruimschoots onder.

Het beleid rondom onze salarissen is gebaseerd op de gewenste en benodigde expertise van directeur en medewerkers om het juiste werk efficiënt te verrichten, en op het feit dat wij een goed doel zijn dat volledig afhankelijk is van donaties.

Erkend goed doel

ANBI-status

Onze organisatie is bij de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze status kunnen we alleen krijgen als we ons nagenoeg geheel inzetten voor het algemene belang.

Dankzij onze ANBI-status wordt er geen belasting van een schenking of nalatenschap getrokken.

Logo ANBI

CBF Erkenning

Wij zijn trots om in het bezit te zijn van de CBF Erkenning. Deze Erkenning is het keurmerk voor goede doelen dat door het CBF (toezichthouder Goede Doelen) wordt uitgegeven. Met de Erkenning laten we zien dat we voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Onze donaties (het particuliere geef-geld) staan onder toezicht van het CBF. Dit betekent dat je gerust kan geven aan een Erkend Goed Doel, omdat je ervan uit kunt gaan dat de organisatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, verantwoording aflegt én zich onafhankelijk laat controleren.