Niemand wil ziek worden. Onderzoek naar onze gezondheid is daarom belangrijk. Gelukkig hebben we in Nederland veel gezondheidsfondsen die deze onderzoeken mogelijk maken, maar hiervoor financieren zij helaas vaak (noodgedwongen) onderzoek waarbij proefdieren gebruikt worden.
Dat kan anders: door onze handen ineen te slaan met gezondheidsfondsen kunnen we samen proefdiervrij onderzoek financieren. Zo maken we de wereld beter voor dier én mens.
De Nederlandse Brandwonden Stichting
In 2018 sprak de Nederlandse Brandwonden Stichting als eerste Nederlandse gezondheidsfonds hardop uit geen onderzoek meer te financieren waarin proefdieren gebruikt worden Hun beleid om te investeren in proefdiervrij onderzoek sluit naadloos aan op onze eigen missie: dus zijn we gaan samenwerken!
“Wij hopen dat we met deze samenwerking een impuls geven aan de transitie naar proefdiervrij onderzoek als kwalitatief beter onderzoek. En we hopen door samen te werken een breder publiek te bereiken met onze boodschap. Samen met Proefdiervrij willen wij extra vaart zetten achter nieuwe ontwikkelingen in de medische wereld.”
Carine van Schie, onderzoek coördinator bij de Nederlandse Brandwonden Stichting
We werken samen met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) is een overkoepelende organisatie die bestaat uit 24 Nederlandse gezondheidsfondsen. Zij zetten zich in voor het voorkomen, genezen en behandelen van menselijke ziekten.
We werken samen met de SGF, om zo proefdiervrije innovaties bij gezondheidsfondsen op de kaart te zetten. Samen met SGF en de topsector Life Sciences & Health (LSH) financieren wij bijvoorbeeld de ontwikkeling van humane meetmodellen. Dit zijn onderzoeksmodellen die niet het proefdier als uitgangspunt nemen, maar menselijk weefsel en cellen.
“Tot op heden is het proefdiermodel nog vaak de standaard binnen gezondheidsonderzoek en in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht. Ondanks de beweging naar andere modellen, die veel beter aansluiten bij de mens dan proefdiermodellen, blijft grootschalige toepassing hiervan nog achter. Vaak door het ontbreken van passende alternatieven. Daar gaan we nu verandering in brengen door publiek-private samenwerkingen te stimuleren voor de ontwikkeling van humane meetmodellen. Zo kunnen we op termijn ziekten steeds beter voorkomen of sneller genezen, waardoor meer mensen langer gezond leven. Dát is onze missie.”
Mark Monsma, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen
Wat wordt het volgende proefdiervrije gezondheidsfonds?
Ons doel om een proefdiervrije wereld te creëren, bereiken we niet alleen. We hopen daarom ook dat meer gezondheidsfondsen het inspirerende voorbeeld van de Nederlandse Brandwonden Stichting volgen en geen onderzoek meer financieren waarin proefdieren worden gebruikt.
Werk jij het veld en wil je het gesprek hierover met ons aangaan? Neem dan contact op adviseur wetenschap & innovatie Anne Burgers. We denken graag mee!
Ontdek meer samenwerkingen