Dierproeven worden het snelst overbodig, als zij vervangen kunnen worden door alternatieve, mensgerichte testmethodes. Daarom steunen wij wetenschappers die proefdiervrij onderzoek doen niet alleen met een financiële bijdrage; maar ook met advies en begeleiding.
We financieren proefdiervrij onderzoek
In 2010 besloten we het roer om te gooien. We zijn minder gaan demonstreren tegen proefdierenonderzoek en juist meer gaan samenwerken met proefdiervrije onderzoekers. Hiervoor hebben wij in 2009 het Fonds Proefdiervrij Onderzoek opgericht, dit fonds wordt door ons beheerd en bestaat uit donaties van onze donateurs. Sinds de start van dit fonds hebben wij een flink financieel steentje bijdragen aan de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmodellen.
We brengen proefdiervrije modellen sneller naar de markt met de Proefdiervrij Venture Challenge
We bieden wetenschappers niet alleen financiële steun aan, maar ook advies en begeleiding. Bijvoorbeeld met het opzetten van een commerciële organisatie, waarmee zij de impact van hun proefdiervrij onderzoek kunnen vergroten én versnellen.
Dit doen wij met de Proefdiervrij Venture Challenge, een programma dat bestaat uit onder andere coaching-sessies en bootcamps. In dit programma leren deelnemers vaardigheden die nodig zijn om een onderneming op te zetten of verder uit te bouwen. Natuurlijk onder begeleiding van experts en ervaren gamechangers!
We inspireren jonge wetenschappers met de Hugo van Poelgeestprijs
De Hugo van Poelgeestprijs is een wetenschappelijke prijs voor proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen. Vroeger werd deze prijs elke vier jaar uitgereikt door de Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn, maar sinds 2019 zitten wij in de organisatie en wordt de prijs elke twee jaar uitgereikt.
De prijs focust zich op de nieuwe generatie wetenschappers, om hen te inspireren blijvend te werken met proefdiervrije modellen. Weten of je in aanmerking komt en wanneer deze prijs wordt uitgereikt? Ga dan snel naar deze pagina.
We werken samen met ZonMw aan het programma ‘Meer Kennis met Minder Dieren’
Ook werken wij sinds 2009 samen met ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek. Binnen het programma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) werken we samen aan het mogelijk maken van proefdiervrij onderzoek en aan het financieren van proefdiervrije wetenschappers.
Dit is een belangrijke samenwerking; niet alleen omdat we samen meer proefdiervrij onderzoek kunnen financieren, maar ook omdat we partijen met elkaar kunnen verbinden en het gebruik van proefdiervrije modellen in de praktijk hiermee sneller kunnen realiseren.
Ontdek meer samenwerkingen