De scholieren en studenten van nu, zijn de wetenschappers en politici van morgen. Daarom stimuleren wij studenten zich in te zetten voor onderzoek zónder proefdieren, door bijvoorbeeld colleges en voorlichtingen te geven.
We geven colleges aan studenten proefdierkunde
Jaarlijks verzorgen wij gemiddeld 30 colleges voor studenten die (mogelijk) met proefdieren gaan werken. De colleges van circa anderhalf uur worden gegeven aan universiteiten door heel Nederland, als onderdeel van de cursus Proefdierkunde.
In onze colleges dagen wij studenten uit om kritisch na te denken en om te discussiëren over ethische vraagstukken rondom proefdieren. Daarnaast vertellen we natuurlijk meer over onze stichting en over bestaande proefdiervrije modellen.
Meer weten over de resultaten van onze colleges of één college meekijken? Check dan deze link.
“Tijdens de colleges vertel ik dat ons doel is om de wetenschap te bevorderen door mensgerichte, proefdiervrije methoden te gebruiken binnen wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn de resultaten die uit onderzoeken komen beter te vertalen naar de mens.”
Lisanne, medewerker wetenschap en innovatie
Zit jij op het hoger onderwijs en moet jij met proefdieren gaan werken, maar wil je dit niet?
Let op! Als je tijdens je opleiding wordt geconfronteerd met dierproeven, mag je weigeren om met proefdieren te werken. Als student heb je namelijk recht om onderwijs zonder proefdieren te volgen. Onderwijsinstellingen zich verplicht om een proefdiervrij lesprogramma aan te bieden aan studenten die dit willen.
We snappen dat het lastig kan zijn om dit aan te kaarten bij jouw opleiding. Wil je meer weten over jouw rechten of wil je weten welke stappen je het best kan ondernemen? Stuur dan een mailtje naar info@proefdiervrij.nl. We helpen je graag.
We vervangen proefdieren in het onderwijs met het Dierdonorcodicil
Wist jij dat er in het hoger onderwijs ook proefdieren gebruikt worden? Bijvoorbeeld in de opleiding diergeneeskunde: dierenartsen in opleidingen moeten namelijk goed kunnen oefenen, voordat zij met onze geliefde viervoeters en huistijgers aan de slag gaan. Daarom werken we ook hard aan het terugdringen van het gebruik van proefdieren in het onderwijs.
In 2010 hebben we samen met de Universiteit Utrecht het dierdonorcodicil (DDC) opgezet. Dit initiatief zorgt ervoor dat huisdiereigenaren hun overleden huisdieren kunnen doneren aan de wetenschap. Hierdoor hoeven proefdieren niet meer gefokt en gedood te worden voor het anatomisch onderwijs van de opleiding diergeneeskunde.
Ontdek meer samenwerkingen