Onze samenwerkingen

Een wereld zonder proefdieren bereiken we niet alleen. We werken samen met de:

om dierproeven voorgoed overbodig te maken.

De wetenschap

In 2010 besloten we om minder te gaan actievoeren en meer te gaan samenwerken. We realiseerden ons dat dierproeven het snelst overbodig zouden worden, als er alternatieven ontwikkeld worden. En daar hebben we de wetenschap bij nodig.

Daarom financieren wij sinds 2010 wetenschappers die proefdiervrij onderzoek doen. We richten ons voornamelijk op biomedische en biotechnologische wetenschappers. Dit zijn wetenschappers die zich richten op het gezonde en zieke organisme; mens of dier. Inmiddels hebben we al meer dan 50 prachtige projecten gefinancierd met meer dan 5 miljoen euro!

Naast financiering, bieden we ook advies en verbinden we wetenschappers met elkaar.

Bekijk alle projecten

ZonMw

Sinds 2009 werken wij samen met ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek. Binnen het programma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) werken we gezamenlijk aan het mogelijk maken van proefdiervrij onderzoek en aan het financieren van proefdiervrije wetenschappers.

Logo ZonMw

Lees ook: Brochure MKMD

Onderwijs

De studenten van nu zijn de wetenschappers van morgen. Daarom stimuleren wij studenten zich in te zetten voor onderzoek zonder proefdieren.

Jaarlijks verzorgen wij gemiddeld 30 colleges voor studenten die met proefdieren gaan werken. De colleges van circa anderhalf uur worden gegeven aan universiteiten in heel Nederland, als onderdeel van de cursus Proefdierkunde.

In onze colleges dagen wij studenten uit om kritisch na te denken en om te discussiëren over ethische vraagstukken. Daarnaast vertellen we meer over onze stichting, huidige proefdiervrije onderzoeksmethoden en alternatieven die nog in ontwikkeling zijn.

Wil jij graag meer informatie over onze colleges of heb jij vragen over de inhoud? Bel 070-306 2468 of mail naar Anita.

Wil jij tijdens je studie niet werken met proefdieren?

Dat kan! Als je tijdens je opleiding wordt geconfronteerd met proefdieren, mag je weigeren daarmee te werken. Als student heb je namelijk het recht om onderwijs zonder proefdieren te volgen. Onderwijsinstellingen zijn verplicht om een proefdiervrije lesprogramma aan te bieden indien gewenst.

We snappen dat het lastig kan zijn om dit aan te kaarten bij jouw opleiding. Wil je meer weten over jouw rechten of wil je weten welke stappen je het best kan ondernemen? Stuur dan een mailtje naar info@proefdiervrij.nl. We helpen je graag!

Informatiepakket voor scholieren

Wil jij jouw spreekbeurt, werkstuk of scriptie doen over proefdieren en proefdiervrije innovatie? Wij helpen je graag!

Hoe meer mensen weten over proefdieren, hoe eerder we dierproeven overbodig kunnen maken. Daarom werken we hard samen met wetenschappers die zich inzetten voor proefdiervrije onderzoek. met jouw spreekbeurt of werkstuk kan jij bijdragen aan ons doel. In onze informatiemap vind je alle informatie die je nodig hebt.

Download hier ons informatiepakket

Heb je nog meer vragen? Bel 070-306 2468 of mail naar Doortje

Samenwerken met universiteiten

Om het gebruik van proefdieren in het onderwijs terug te dringen, werken we samen met universiteiten. In 2010 hebben we smaen met de Universiteit Utrecht het dierdonorcodicil (DDC) opgezet.

Dankzij het DDC hoeven proefdieren niet meer gefokt en gedood te worden voor anatomisch onderwijs van de opleiding diergeneeskunde. het DDC maakt het namelijk mogelijk voor huisdiereigenaren om hun overleden huisdieren te doneren aan het onderwijs.

Met de techniek plastinatie, wordt het overleden huisdier dan geconserveerd en gebruikt als 3D diermodel. Studenten kunnen jarenlang op dit diermodel oefenen. Dat scheelt veel proefdieren!

Lees meer over het DDC