Over proefdieren

Over proefdieren

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan. De meerderheid van deze proeven vindt plaats op muizen voor wetenschappelijk onderzoek. Maar er zijn nog veel meer proefdieren die gebruikt worden: zoals konijnen in veiligheidsonderzoek of honden in het onderwijs. Op deze pagina vind je het antwoord op veel gestelde vragen over proefdieren en vertellen we je wat er wel en niet mag volgens de wet. Mis je informatie? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Welke proefdieren

Aan welk dier denk jij, als je aan een proefdier denkt? Waarschijnlijk denk je aan een muis of een rat.

In welke sectoren worden proefdieren gebruikt?

In Nederland zijn er verschillende soorten onderzoek waarvoor dierproeven worden gedaan. Maar wat wordt er nou precies getest?

Wat gebeurt er met een proefdier

Gelukkig mag niet iedereen zomaar een dierproef doen. Een wetenschapper moet eerst een projectvoorstel doen.

Hoeveel dierproeven worden er gedaan?

Sinds ons bestaan (1897) werken wij al aan het terugdringen van het aantal proefdieren.

Wat is een dierproef?

Onder proeven op dieren (en mensen) verstaan we alle handelingen voor experimentele, medische, wetenschappelijke en commerciële doeleinden. Een onderzoek is geen proef als dit in het belang is van de betrokkene zelf of als de betrokken, goed geïnformeerde persoon hier nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven (een dier kan dit natuurlijk niet). De wet ziet een dierproef anders en sluit een aantal dieren uit. Daar zijn wij het niet mee eens.

Nieuwsbrief

E-mail icoon

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

Word donateur of doneer eenmalig

Proefdiervrij is beter voor mens en dier

Een wereld zonder proefdieren is mogelijk. Dankzij de ontwikkeling van alternatieve testmethoden worden proefdieren op een dag overbodig. Tot die tijd blijven wij ons inzetten voor de honderdduizenden proefdieren die jaarlijks in onderzoek gebruikt worden.

Geschiedenis

Proefdieren worden al honderden jaren gebruikt in onderzoek. De eerste gedocumenteerde dierproef vond plaats in 1628 (!).

Cosmetica

Sinds een aantal jaar is het in Europa verboden om cosmetica te testen op proefdieren.

Kies voor proefdiervrij zonnebrandmerk

In de zomer vinden we het allemaal heerlijk om te genieten van de zon op het strand of op een terrasje.

donordier

Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan orgaandonoren, maar in onze ogen is het geen vooruitgang of innovatie.