Welke dieren
worden gebruikt
als proefdier?

Maar er worden veel meer diersoorten gebruikt in het laboratorium. Veel van deze dieren zullen je misschien verbazen; anderen komen je bekend voor als proefdier. In totaal worden er in Nederland jaarlijks meer dan 30 verschillende diersoorten gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Waarom en waarvoor worden deze dieren als proefdieren gebruikt? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Proefdiervrije wereld

Veel mensen weten niet dat proefdieren in onderzoek vaak niet meer nodig zijn: er bestaan alternatieven die dierproeven overbodig maken. Ontdek hoe wij een proefdiervrije wereld waarmaken.

Welke alternatieven zijn er?

Dieren zijn geen mensen. Veel van de ziekten, virussen en kwaaltjes die mensen krijgen, komen bij dieren van nature niet voor.

In plaats van te kijken naar op mens gebaseerde modellen, kiezen veel wetenschappers er daarom voor het proefdier genetisch te modificeren. Door de genetische opmaak van het dier aan te passen, zorgen ze ervoor dat het proefdier een imitatie van de ziekte of virus in kwestie krijgt. Maar een imitatie is geen goede weerspiegeling van de menselijke situatie!

Lees meer