Reptielen

Reptielen

Niet alleen zachte en aaibare dieren worden in wetenschappelijk onderzoek gebruikt: ook reptielen moeten het ontgelden in het laboratorium, maar in Nederland zijn er in 2022 in ieder geval geen dierproeven op reptielen gedaan.

Waarom worden reptielen gebruikt?

  • Sommige reptielen kunnen, net als salamanders, verloren weefsel en/of lichaamsdelen regenereren.
  • Reptielen worden niet vaak gebruikt in biomedische instellingen, maar worden wel vaak aangetroffen in universiteiten. Zo worden schildpadden veel gebruikt in het onderwijs, zodat studenten op hen kunnen oefenen.
  • Reptielen hebben een actiever immuunsysteem dan andere gewervelde dieren. Dit maakt hen interessante proefdieren in onderzoek naar hoe het immuunsysteem werkt.
  • De genetische diversiteit is bij reptielen groter dan bij zoogdieren. Hierdoor worden ze gebruikt voor genetisch onderzoek.

Proefdiervrije wereld

Veel mensen weten niet dat proefdieren in onderzoek vaak niet meer nodig zijn: er bestaan alternatieven die dierproeven overbodig maken. Ontdek hoe wij een proefdiervrije wereld waarmaken.

In welke onderzoeken worden reptielen gebruikt?

Wereldwijd worden reptielen voornamelijk gebruikt in ecologisch onderzoek, ontwikkelingsbiologie, neurologisch onderzoek en in onderzoek naar embryologie (de studie van de vroege groei en ontwikkeling van dieren).

Ook worden reptielen gebruikt voor toxicologisch onderzoek, om het effect van veranderingen in de leefomgeving van in het wild levende reptielen te onderzoeken.

Schildpadden

De schildpad is één van de meest gebruikte reptielen in dierproeven. Ze worden gebruikt in onder andere het onderwijs, maar ook in fysiologisch onderzoek. Zoetwaterschildpadden worden gebruikt in onderzoek naar een tekort aan zuurstof in het bloed; onderzoekers stellen ze dan in met ijs bedekte vijvers langdurig bloot aan zuurstofgebrek.

Hagedissen

Reptielen zoals levendbarende hagedissen (ook wel kleine hagedissen) worden voornamelijk gebruikt bij het monitoren van een ecocorridor. Een ecocorridor, ook wel wildwissel, is een soort dijk tussen twee natuurgebieden met bijvoorbeeld een autoweg ertussen in. Zo wordt het mogelijk gemaakt voor wilde dieren om bij een snelweg over te steken.

Daarnaast worden hagedissen ook gebruikt in onderzoek naar regeneratie (zoals salamanders), naar reproductie en naar gedrag. Ook wordt er toxicologisch onderzoek op hen gedaan.

Hazelwormen

De hazelworm is een pootloze hagedis die ook wel vaak (onterecht!) voor een slang wordt aangezien. In Nederland worden hazelwormen met name gebruikt in ecologisch onderzoek.

Slangen

Wereldwijd overlijden er dagelijks zo’n 400 mensen aan de gevolgen van een giftige slangenbeet. Dit maakt dat er onderzoek nodig is om werkende medicijnen te kunnen ontwikkelen. Maar helaas worden hier nog steeds levende slangen voor gebruikt, die in gevangenschap gemolken worden voor hun gif. Ze worden onder andere geforceerd te bijten in plastic bekers, zodat hun gif kan worden opgevangen. Dat levert de dieren onnodig veel stress op.

Gelukkig zijn stamcelbioloog Hans Clevers en zijn team erin geslaagd om de gifklier van een slang te kweken met de organoid techniek. Hierdoor hoeft de slang niet langer als proefdier gebruikt te worden!