Raar maar waar: wist je dat er in medisch onderzoek gebruik wordt gemaakt van degenkrabben?
Degenkrabben zijn geleedpotige dieren, en de enige levende familie in de orde van zwaardstaarten. Ze worden ook wel Molukkenkreeften genoemd, maar de ongewervelde dieren zijn gek genoeg nauwer verwant aan spinnen dan aan kreeften.
In Nederland zijn er het afgelopen jaar geen vergunningen gegeven voor het doen van dierproeven met degenkrabben. Wereldwijd worden de dieren wel in wetenschappelijk onderzoek gebruikt.
Waarom worden degenkrabben als proefdier gebruikt?
Het bloed van degenkrabben bevat bloedcellen die beschermen tegen onder andere virale infecties, schimmels en bacteriën.
Zodra de bloedcellen van een degenkrab een schadelijke bacterie tegenkomen, reageren zij door zich rondom deze bacterie te verdikken. Zo wordt de infectie of bacterie geïsoleerd.
Voor het afnemen van bloed, worden degenkrabben uit hun natuurlijke leefgebied gehaald. Normaal worden de krabben na het onderzoek teruggezet in het wild, maar helaas overleeft maar liefst één derde van de krabben het stressvolle onderzoek niet.
In welke onderzoeken worden degenkrabben gebruikt?
- Veiligheidstesten van medicijnen en vaccins : Een medicijn of vaccin dat rechtstreeks in onze bloedbaan terecht komt, mag natuurlijk geen giftige of schadelijke stoffen bevatten. Om de zuiverheid van degenkrabben te testen, wordt het bloed van degenkrabben gebruikt.
- Testen van medische hulpmiddelen: Ook de instrumenten waarmee medicijnen worden toegediend, worden eerst uitgeprobeerd op een proefdier. Mensen kunnen namelijk erg ziek worden als een injectienaald een schadelijke bacterie op zich draagt. Door het bloed van degenkrabben te gebruiken, kunnen onderzoekers medische hulpmiddelen zoals naalden en implantaten testen op giftige stoffen en schadelijke bacteriën.
- Onderzoek naar koorts: Verder wordt het bloed van een degenkrab ook gebruikt om potentiële geneesmiddelen te testen op stoffen die koorts veroorzaken. In dit onderzoek worden naast degenkrabben ook konijnen gebruikt als proefdieren.