Konijnen

Konijnen

De term proefkonijn gebruiken we als we iets onbekends op iemand uitproberen: bijvoorbeeld een nieuw gekookt gerecht of een nieuwe techniek voor het knippen van haar.

Maar helaas zijn er in Nederland ook veel echte proefkonijnen te vinden in het laboratorium. Jaarlijks worden er namelijk bijna 18.00 dierproeven op konijnen gedaan in ons land.

Waarom wordt het konijn gebruikt?

  • Net zoals andere knaagdieren, is het konijn klein, sociaal en makkelijk te verzorgen.
  • Omdat konijnen zich snel voortplanten, gebruiken wetenschappers ze in onderzoek naar de veiligheid van medicijnen tijdens zwangerschappen.
  • Konijnen worden ook gebruikt voor de productie van hun antilichamen – deze worden gebruikt in labtechnieken om cellen zichtbaar te maken onder een microscoop.

In welke onderzoeken worden konijnen gebruikt?

Eén oorzaak van de stijging in het aantal proeven op konijnen, is dat hun melk wordt gebruikt voor de behandelingen van erfelijke aandoeningen bij mensen. De melk komt van konijnen die genetisch gemodificeerd zijn, zodat ze menselijke eiwitten aanmaken. Deze eiwitten worden uit de melk gehaald en gebruikt als medicijn, voor mensen die deze eiwitten zelf niet aanmaken door een genetisch defect.

Zoals eerder genoemd, worden konijnen ook gebruikt in onderzoek naar de veiligheid van medicijnen tijdens zwangerschappen. Zwangere proefkonijnen krijgen bijvoorbeeld potentieel giftige stoffen toegediend, zodat het effect hiervan op de embryo en het konijn kan worden bestudeerd.

Konijnen worden daarnaast vaak ingezet in medicijnonderzoek, zenuwonderzoek, onderzoek naar het immuunsysteem, hartonderzoek en oogonderzoek. Voorheen werden konijnen in Nederland ook veel gebruikt in dierproeven voor cosmetica.

Hoe herken je proefdiervrije cosmetica?

Maar dat jouw cosmetica niet getest is op dieren, is niet (meer) zo vanzelfsprekend. In 2013 werden dierproeven verboden in de Europese cosmeticawet. Die wet blijkt niet helemaal waterdicht. Daardoor mogen sommige ingrediënten toch weer op dieren worden getest, en moeten duizenden dieren onnodig lijden. De EU weet dit, maar heeft er lak aan en past de wet niet aan. Daarom kun je er niet vanuit gaan dat jouw cosmetica proefdiervrij zijn.

Maar proefdiervrij onderzoek én fijne cosmeticaproducten voor mensen kunnen wél hand in hand staan. Dat laten we zien in ons cosmetica mini-magazine. In dit magazine lees je alles over hoe je proefdiervrije producten kunt herkennen, strooien we met tips en gaan we in gesprek met experts.

Wil jij weten of jouw make-up, tandpasta en shampoo proefdiervrij is? Check ons mini-magazine cosmetica.

Proefdiervrije wereld

Veel mensen weten niet dat proefdieren in onderzoek vaak niet meer nodig zijn: er bestaan alternatieven die dierproeven overbodig maken. Ontdek hoe wij een proefdiervrije wereld waarmaken.