Hamsters

Hamsters

In Nederland worden twee soorten hamsters als proefdieren gebruikt: de Syrische goudhamster en de Chinese dwerghamster. Jaarlijks worden er meer dan 1.500 proeven op Syrische goudhamsters gedaan. De Chinese dwerghamster is de laatste jaren weinig tot niet gebruikt in dierproeven.

Waarom wordt de hamster gebruikt?

  • Hamsters zijn makkelijke proefdieren wegens hun kleine formaat, sociale karakter en snelle voortplanting.
  • Omdat hun lichamelijke bouw overeenkomt met die van mensen, worden hamsters in onderzoeken ten behoeve van de mens gebruikt.
  • Hamsters kunnen makkelijk besmet worden met menselijke virussen.

In welke onderzoeken worden hamsters gebruikt?

Hamsters worden gebruikt in veel verschillende soorten onderzoeken, zoals kankeronderzoek, longonderzoek en hartonderzoek. Doordat ze vatbaar zijn voor menselijke virussen, worden ze ook veel gebruikt in virusonderzoek.

In 2021 was er, ten opzichte van 2020, een sterke toename in onderzoek op hamsters. Dit heeft te maken met het feit dat hamsters vatbaar zijn voor het coronavirus en dus gebruikt worden in COVID-19 onderzoek.

Proefdiervrije wereld

Veel mensen weten niet dat proefdieren in onderzoek vaak niet meer nodig zijn: er bestaan alternatieven die dierproeven overbodig maken. Ontdek hoe wij een proefdiervrije wereld waarmaken.