De meeste mensen denken bij een hond aan een harige viervoeter die in veel Nederlandse huishoudens te vinden is. We weten dat honden erg slim zijn en getraind kunnen worden om mensen te helpen met bijvoorbeeld speurwerk en reddingswerk. Maar ook in wetenschappelijk onderzoek worden honden gebruikt. In Nederland worden jaarlijks bijna 1.000 dierproeven op honden gedaan.
Waarom wordt de hond gebruikt?
- Het meest gebruikte hondenras in het lab is de Beagle. Hier zijn verschillende redenen voor: hun kleine formaat maakt ze bijvoorbeeld goedkoop, omdat ze weinig eten en ruimte nodig hebben. Ze zijn ontzettend lief en rustig. Het feit dat ze wel weer groter zijn dan knaagdieren, maakt het iets makkelijker ze te gebruiken in bijvoorbeeld chirurgische ingrepen.
- Honden zijn makkelijk te trainen, waardoor het relatief minder moeite kost om ze bepaalde handelingen te laten doen of om handeling op ze te doen.
- Een hondenhart heeft een aantal overeenkomsten met een mensenhart. Zo zijn ze ongeveer even groot, en komt de elektrische geleiding van een hondenhart ook een beetje overeen met die van ons. Maar eigenlijk houden de overeenkomsten daar ook wel op: zo is de pompfunctie van een hondenhart echt heel anders dan die van ons.
In welke onderzoeken worden honden gebruikt?
Jaarlijks worden er circa 150 honden gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten. In dit onderzoek worden honden, met name Beagles, gebruikt om de werking en veiligheid van medicijnen te testen.
Verder worden honden in kankeronderzoek en onderzoek naar het immuunsysteem gebruikt. De viervoeters zijn ook te vinden in het onderwijs, in onder andere de opleiding diergeneeskunde. Dierenartsen in spé gebruiken de honden om op te oefenen en om anatomie te leren.