Honderden honden
als proefdier

Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 450 duizend dierproeven verricht. Deze proeven worden niet alleen op muizen en ratten gedaan: ook honden moeten het ontgelden. In drie jaar tijd is het aantal proeven op honden ruim verdubbeld.

Het kan anders: dat bewijst onderzoeker Twan de Vries.
Help jij mee honden uit dierproeven te halen?

Honderden honden

Bij het woord proefdier, denken de meeste mensen aan muizen of ratten. Maar er zijn talloze andere diersoorten waar dierproeven op gedaan worden, zoals cavia’s, konijnen en zelfs honden.

In Nederland worden jaarlijks meer dan duizend dierproeven verricht op 575 honden. Veel van deze honden worden ingezet voor niet één, maar twee of meer proeven. Bijna (86%) alle honden overleven deze akelige dierproeven niet.

Meer w door hartonderzoek

Helaas worden er in Nederland steeds meer proeven op honden gedaan. In de afgelopen drie jaar is het aantal dierproeven op honden met 55% gestegen.

Deze groei wordt veroorzaakt door een toename in hartonderzoek. Dit onderzoek is belangrijk, want jaarlijks overlijden meer dan 35 duizend mensen aan hart- en vaatziekten. Eén van deze ziekten is een pijnlijke (en dodelijke) afwijking in het ritme van de hartslag; een hartritmestoornis.

Helaas worden er in deze onderzoeken veel honden (vaak Beagles) gebruikt, om zo de veiligheid en werking van potentiele medicijnen te testen. Maar honden zijn geen mensen. Hartonderzoek op honden zorgt daarom niet voor betrouwbare resultaten.

Alles over
proefdieren

Apen hiv virus

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Mijn slechtste dag in het laboratorium was de dag dat ik zelf dierproeven moest doen.Ik vroeg mijzelf af: ‘Kunnen we menselijk hartweefsel vermeerderen voor onderzoek naar hartritmestoornissen, en tegelijkertijd proefdieren onnodig maken?’ Het antwoord: ja!”

dr. Twan de Vries
Dr. Twan de Vries

Hartritmestoornissen zonder honden

Daarom besloot dr. Twan de Vries van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)
een proefdiervrij hartmodel te ontwikkelen dat is gebaseerd op gekweekte, menselijke
hartspiercellen.

Met zijn hartmodel kunnen hartritmestoornissen realistisch nagebootst worden. Hiermee is het
mogelijk afwijkingen tijdig op te sporen én te behandelen, zónder dat honden hiervoor moeten
lijden. Dat is beter voor mens én dier!

Maar voordat zijn model volledig ontwikkeld en gebruiksklaar is, moet er veel getest worden.
Wij helpen Twan door zijn onderzoek te financieren. Alleen samen maken we dierproeven
overbodig: doneer nu!

Doneer nu

Wellicht vind je dit ook interessant?