De kat is het populairste huisdier in Nederland: er worden meer dan 2,5 miljoen katten als huisdier gehouden. Zelfs als je thuis geen eigen huistijger hebt, dan is de kans groot dat je op straat dagelijks wel een kat of twee tegenkomt.
Het is nog redelijk onbekend dat katten ook als proefdier worden gebruikt. In Nederland worden jaarlijks meer dan 100 dierproeven op katten gedaan.
Waarom wordt de kat gebruikt?
- Een kat heeft een relatief lange levensloop (ten opzichte van bijvoorbeeld een muis), waardoor het makkelijker is om het natuurlijke verouderingsproces te bestuderen.
- Omdat de kat een veel gehouden huisdier is, wordt er onderzoek gedaan naar hoe het welzijn en karakter van een kat verbeterd kan worden in huis. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek op katten gedaan naar kattenvoeding en medicijnen voor kattenziekten.
- Het hoge cognitieve vermogen van een kat zorgt ervoor dat ze gebruikt worden in hersenonderzoek.
- Natuurlijk voorkomende kattenziekten, zoals FIV (kattenaids), maakt dat ze gebruikt worden in onderzoek naar de menselijke variant van de ziekte.
- Hun uitstekende gehoorzintuig zorgt ervoor dat ze gebruikt worden in onderzoek naar gehoorschade.
In welke onderzoeken worden katten gebruikt?
De kat wordt in verschillende soorten onderzoek gebruikt. Zo wordt de kat gebruikt in onderzoek ten behoeve van de kat zelf: bijvoorbeeld in onderzoek naar kattenvoeding, medicijnen en kattenziekten.
Katten zijn daarnaast net als honden te vinden in het onderwijs. Ze worden gebruikt in opleidingen als diergeneeskunde en veterinaire osteopathie, zodat studenten anatomie en chirurgie kunnen oefenen.
Maar ook onderzoek naar menselijke aandoeningen gebeurt op katten. Door hun lange levensloop, worden ze bijvoorbeeld gebruikt in onderzoek naar verouderingsprocessen en dementie. Maar ze worden ook ingezet in longonderzoek (bv. astma), hersenonderzoek en in onderzoek naar het locomotorisch stelsel. Bij het laatste wordt het ruggengraat van een kat opzettelijk beschadigd, waardoor katten niet meer op een normale manier kunnen lopen.