Plastinaten – onderwijs
zonder proefdieren

Om een goede dierenarts te worden is het belangrijk voor diergeneeskundestudenten om op dieren te oefenen. In het verleden werden hiervoor proefdieren gedood. Dat is gelukkig niet meer nodig. Overleden (huis)dieren kunnen nu worden geplastineerd. Plastineren is een techniek waardoor dieren door inspuiten van siliconen geconserveerd worden. Op deze manier kunnen deze levensechte 3D diermodellen jarenlang gebruikt worden in de opleiding diergeneeskunde. Wil jij proefdieren in het anatomisch onderwijs vervangen? Investeer dan in dit project!

Meer over dit project

Duurzaam diermodel

Om een goede dierenarts te worden, moeten studenten diergeneeskunde weten hoe een dier er van binnen uit ziet. Om deze kennis op te doen maken ze gebruik van een speciaal 3D diermodel, namelijk plastinaten. Plastinaten zorgen ervoor dat studenten de juiste anatomische kennis en vaardigheden ontwikkelen zonder dat hiervoor steeds nieuwe proefdieren worden gedood. Plastinaten zijn een duurzaam diermodel waarmee vele proefdieren bespaard kunnen worden.

Alles over
proefdieren

Alles over proefdieren

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Door middel van plastinaten kunnen diergeneeskundestudenten de juiste vaardigheden en een beter driedimensionaal inzicht ontwikkelen zonder hiervoor proefdieren te gebruiken. De plastinaten zorgen er ook voor dat de studenten te allen tijde 3D modellen beschikbaar hebben tijdens hun studie.”

Dr. Claudia Wolschrijn

Universitair Hoofddocent bij de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, departement Pathobiologie, afdeling Anatomie en Fysiologie

Prof. Reinoud Gosens

Wat is plastineren?

Plastineren is het onttrekken van water aan het lichaam van overleden dieren, waarna het water wordt vervangen door siliconen. Daarna voelt het lichaam aan als plastic. Een plastinaat kan dan honderden jaren meegaan.

Plastinaten vervangen proefdieren

Door de financiering van Proefdiervrij zijn er al vele plastinaten ontwikkeld die op dit moment gebruikt worden in de opleiding diergeneeskunde. Om ervoor te zorgen dat er niet steeds nieuwe proefdieren gebruikt hoeven worden, willen we dat er zoveel mogelijk plastinaten ontwikkeld worden. Het laatste project dat Proefdiervrij gefinancierd heeft, is het plastineren van achttien konijnen. Het mooie van deze plastinaten is dat ze een eeuwigheid meegaan, waardoor in de toekomst tientallen proefkonijnen vervangen kunnen worden in het onderwijs. Wil jij het leven van een proefdier redden? Investeer dan in dit project!

Veelgestelde vragen

Om een dier te plastineren wordt eerst al het water uit het lichaam onttrokken. Daarna wordt het water vervangen door siliconen. Dit proces duurt in zijn geheel een aantal weken. Overleden dieren worden geplastineerd aan de Universiteit Utrecht. De universiteit heeft een eigen plastineer-afdeling waar meerdere medewerkers zich bezighouden met het plastineren van dieren en het optimaliseren van de techniek.

Doordat studenten diergeneeskunde altijd gebruik kunnen maken van plastinaten hoeven ze niet steeds een nieuw dier te gebruiken voor hun anatomiepracticum. Ook wanneer een student een examen niet haalt, hoeft hij/zij niet opnieuw een practicum te doen met een nieuw dier, maar kan het practicum herhaald worden door opnieuw gebruik te maken van plastinaten.

In principe kunnen alle dieren geplastineerd worden. Bij een groot dier gebeurt dat in delen, bij een kleiner dier kan het in één keer. Het is mede afhankelijk van het onderwijs welke dieren het meest geplastineerd worden.

De onderzoeker aan het woord

Plastinaten bevorderen anatomisch onderwijs

Plastinaten spelen een hele belangrijke rol in het anatomisch onderwijs. Met behulp van plastinaten krijgen diergeneeskunde studenten een betere anatomische kennis van verschillende dieren. Door te werken met plastinaten krijgen studenten de mogelijkheid om te leren over de 3D-structuren van dieren omdat ze de verschillende structuren goed kunnen bekijken en aan kunnen raken. De plastinaten worden gebruikt bij de opleiding diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Proefdieren vervangen door plastinaten

De ontwikkeling van plastinaten draagt bij aan de vervanging van proefdieren in het onderwijs. Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel van de opleiding diergeneeskunde in Utrecht en wij willen ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk dieren in het onderwijs gebruikt worden. Daarnaast zorgen plastinaten er ook voor dat aankomende dierenartsen in aanraking komen met proefdiervrije technieken. Plastinaten zorgen dus voor een echte win-win situatie.

De verschillende projecten

Om proefdieren in het onderwijs te vervangen werken wij samen met Proefdiervrij. Door de financiële ondersteuning van Proefdiervrij konden verschillende plastinatieprojecten mogelijk gemaakt worden. In één van de projecten werden leskisten gemaakt met plastinaten van honden, katten en ratten. Met deze leskisten kon het aantal dieren dat nodig is voor het snijpracticum beperkt worden. In een ander project werden zestien borst- en buikplastinaten van honden en katten ontwikkeld, waardoor tientallen proefdieren vervangen konden worden in het anatomisch onderwijs. Het laatste project was het plastineren van achttien konijnen. In samenwerking met Proefdiervrij hoop ik nog meer plastinatenprojecten op te starten die ervoor zullen zorgen dat nog meer proefdieren vervangen worden in het onderwijs.

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig