Een Mongoolse gerbil is een knaagdier uit de onderfamilie woestijnratten. Ze worden ook wel Mongoolse woestijnratjes genoemd. In Nederland worden er jaarlijks 70 dierproeven op Mongoolse gerbils gedaan.
Waarom wordt de mongoolse gerbil gebruikt?
- Naast proefdieren zijn Mongoolse gerbils ook populaire huisdieren. Ze zijn klein, sociaal en gek op knuffelen. Dit maakt het voor wetenschappers ook relatief makkelijk om ze te houden als proefdier.
- Ze planten zich ook redelijk snel voort: een Mongoolse gerbil kan na 9 tot 12 weken al zwanger worden en de draagtijd ligt rond de 24 dagen.
- Daarnaast zijn ze vatbaar voor menselijke ziekten, maar zijn er weinig ziekten die bij een Mongoolse gerbil van nature voorkomt. Er is tijdens onderzoek dus minder kans dat de dieren spontaan ziek worden.
In welke onderzoeken worden Mongoolse gerbils gebruikt?
Ze worden gebruikt in onderzoeken naar het verouderingsproces, kanker, medicijnen, en virussen. Ook worden ze gebruikt in hersenonderzoek: met name hoe hersenen kunnen berekenen waar geluiden vandaan komen en hoe deze gegevens toepasbaar kunnen zijn voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld hoorapparaten.