Corona en dierproeven

Alles over het coronavirus en dierproeven

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Wetenschappers werken hard aan het vinden van een vaccin, maar vallen bij een pandemie als deze snel terug op bekende onderzoeksmethoden: dierproeven. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de invloed van het coronavirus op dierproeven en andersom.

Heb je vragen over het coronavirus en dierproeven? Onderaan deze pagina vind je een FAQ. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar info@proefdiervrij.nl of vraag het ons op onze social kanalen!

Onze maatregelen

Wij doen er alles aan om besmetting waar mogelijk te voorkomen. Zo werken onze medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis. Lees hier meer over onze maatregelen.

Debby’s blog

Onze directeur Debby Weijers heeft een blog geschreven met daarin haar opinie.

“Wij hopen net als iedereen dat we wereldwijd de pandemie zo snel mogelijk weten in te dammen en een werkend en veilig vaccin vinden. We erkennen ook dat dit op dit moment niet zonder proefdieren zal gebeuren. Maar we leggen ons daar zeker niet bij neer en grijpen deze bizarre situatie daarom aan om te laten zien dat proefdiervrij onderzoek veel relevanter is voor mensen.”

Lees hier Debby’s blog

Proefdiervrij corona-onderzoek

Samen met ZonMw financieren we maar liefst vijf proefdiervrije onderzoeken naar het corona-virus.

Lees meer over proefdiervrij corona-onderzoek

Veelgestelde vragen over het coronavirus

In de zoektocht naar een medicijn of vaccin voor het nieuwe coronavirus, wordt er op grote schaal gebruikt gemaakt van proefdieren.

Wij zijn tegen het gebruik van alle soorten dieren voor onderzoek. Natuurlijk zien wij ook graag dat er snel een werkend vaccin wordt gevonden, maar wij vinden dat hiervoor meer gebruikt gemaakt kan worden van proefdiervrije modellen.

De beste manier om het doen van dierproeven te stoppen, is door te laten zien dat het ook anders kan: op een manier die wel resultaten oplevert, maar dan zonder het gebruik van dieren

Op de korte termijn proberen wij zoveel mogelijk mensen te informeren over wat er zich afspeelt en over welke andere opties er zijn voor onderzoek. Daarnaast financieren wij samen met ZonMw maar liefst vijf proefdiervrije corona-onderzoeken.

Helaas kunnen we op dit moment weinig meer doen aan het onderzoek wat al loopt, maar we blijven werken aan een lange termijn oplossing. Via financiering van onderzoek naar proefdiervrije modellen, willen we ervoor zorgen dat er in de toekomst genoeg alternatieven beschikbaar zijn, mocht er weer een virusuitbraak plaatsvinden. Als we ervoor zorgen dat dierproeven overbodig worden, kunnen we voorkomen dat er wordt teruggevallen op dierproeven, zelfs in tijden van crisis.

Veel van het werk dat wij doen, speelt zich dus af achter de schermen, maar dat maakt het niet minder krachtig. Wij zijn niet de organisatie die protestacties organiseert. Door samen te werken met onderzoekers, maar ook met bedrijven en de overheid, willen wij bijdragen aan een echte lange termijn oplossing.

UPDATE mei 2020: Er staat momenteel vanuit ZonMw een call open voor proefdiervrij corona-onderzoek. Wij investeren hier €500.000 euro in. Het is erg belangrijk dat er onderzoeksmodellen worden ontwikkeld, die zijn gebaseerd op menselijke cellen en weefsels. Alleen door het ontwikkelen van alternatieven, kunnen we proefdieren in corona onderzoek en in toekomstig onderzoek overbodig maken.

UPDATE september 2020: Binnen de ZonMw call voor proefdiervrije corona-onderzoek zijn er 5 projecten goedgekeurd. Lees hier meer over de 5 proefdiervrije corona-onderzoeken die wij samen met ZonMw financieren.