Corona en dierproeven

Alles over het coronavirus en dierproeven

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Wetenschappers werken hard aan het vinden van een vaccin, maar vallen bij een pandemie als deze snel terug op bekende onderzoeksmethoden: dierproeven. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de invloed van het coronavirus op dierproeven en andersom.

Heb je vragen over het coronavirus en dierproeven? Onderaan deze pagina vind je een FAQ. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar info@proefdiervrij.nl of vraag het ons op onze social kanalen!

Onze maatregelen

Wij doen er alles aan om besmetting waar mogelijk te voorkomen. Zo werken onze medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis. Lees hier meer over onze maatregelen.

Debby’s blog

Onze directeur Debby Weijers heeft een blog geschreven met daarin haar opinie.

“Wij hopen net als iedereen dat we wereldwijd de pandemie zo snel mogelijk weten in te dammen en een werkend en veilig vaccin vinden. We erkennen ook dat dit op dit moment niet zonder proefdieren zal gebeuren. Maar we leggen ons daar zeker niet bij neer en grijpen deze bizarre situatie daarom aan om te laten zien dat proefdiervrij onderzoek veel relevanter is voor mensen.”

Lees hier Debby’s blog

Proefdiervrij corona-onderzoek

Samen met ZonMw financieren we maar liefst vijf proefdiervrije onderzoeken naar het corona-virus.

Lees meer over proefdiervrij corona-onderzoek

Veelgestelde vragen over het coronavirus

In de zoektocht naar een medicijn of vaccin voor het nieuwe coronavirus, wordt er op grote schaal gebruikt gemaakt van proefdieren.

Wij zijn tegen het gebruik van alle soorten dieren voor onderzoek. Natuurlijk zien wij ook graag dat er snel een werkend vaccin wordt gevonden, maar wij vinden dat hiervoor meer gebruikt gemaakt kan worden van proefdiervrije modellen.

De beste manier om het doen van dierproeven te stoppen, is door te laten zien dat het ook anders kan: op een manier die wel resultaten oplevert, maar dan zonder het gebruik van dieren

Op de korte termijn proberen wij zoveel mogelijk mensen te informeren over wat er zich afspeelt en over welke andere opties er zijn voor onderzoek. Daarnaast financieren wij samen met ZonMw maar liefst vijf proefdiervrije corona-onderzoeken.

Helaas kunnen we op dit moment weinig meer doen aan het onderzoek wat al loopt, maar we blijven werken aan een lange termijn oplossing. Via financiering van onderzoek naar proefdiervrije modellen, willen we ervoor zorgen dat er in de toekomst genoeg alternatieven beschikbaar zijn, mocht er weer een virusuitbraak plaatsvinden. Als we ervoor zorgen dat dierproeven overbodig worden, kunnen we voorkomen dat er wordt teruggevallen op dierproeven, zelfs in tijden van crisis.

Veel van het werk dat wij doen, speelt zich dus af achter de schermen, maar dat maakt het niet minder krachtig. Wij zijn niet de organisatie die protestacties organiseert. Door samen te werken met onderzoekers, maar ook met bedrijven en de overheid, willen wij bijdragen aan een echte lange termijn oplossing.

UPDATE mei 2020: Er staat momenteel vanuit ZonMw een call open voor proefdiervrij corona-onderzoek. Wij investeren hier €500.000 euro in. Het is erg belangrijk dat er onderzoeksmodellen worden ontwikkeld, die zijn gebaseerd op menselijke cellen en weefsels. Alleen door het ontwikkelen van alternatieven, kunnen we proefdieren in corona onderzoek en in toekomstig onderzoek overbodig maken.

UPDATE september 2020: Binnen de ZonMw call voor proefdiervrije corona-onderzoek zijn er 5 projecten goedgekeurd. Lees hier meer over de 5 proefdiervrije corona-onderzoeken die wij samen met ZonMw financieren. 

Ja, zeker! Alhoewel wij nu grotendeels vanuit huis werken, om zo onnodige risico’s te voorkomen, blijven wij gewoon goed bereikbaar. Je kan telefonisch en per mail contact met ons opnemen. Wil je meer weten over de verdere corona maatregelen die wij hebben getroffen? Je leest het hier.

Er worden veel dieren ingezet, maar geen van deze diersoorten weerspiegelt de situatie van het coronavirus in de mens.

Muizen: Normale muizen worden niet ziek van het coronavirus. Daarom worden er nu genetisch gemodificeerde muizen gebruikt in onderzoek, die wél ziek kunnen worden van het virus. Omdat deze muizen gefokt moeten worden, duren dierproeven met deze muizen erg lang.

Apen: Het immuunsysteem van apen lijkt op die van mensen. Daarom worden apen normaal gezien ook ingezet voor virusonderzoek. In Nederland worden proefapen gefokt in Rijswijk en Rotterdam.

Fretten en hamsters: Deze twee diersoorten worden met name ingezet bij dierproeven voor longziektes. Fretten kunnen bijvoorbeeld, net als mensen, niezen en koorts krijgen.

Katten: Helaas worden er ook katten gebruik in het onderzoek naar het coronavirus. In het onderzoek wordt gekeken naar wat voor ziektebeeld het virus brengt bij katten, zodat het risico van verspreiding van het virus onder en door huisdieren beter ingeschat kan worden.

Meer weten over deze proefdieren? 

In Nederland zijn er enkele gevallen van honden en katten die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze dieren het virus kunnen overdragen op de mens. Wel is bekend dat katten en fretten het virus aan soortgenootjes kunnen doorgeven.

Om te voorkomen dat huisdieren ziek worden adviseert de WHO en het RIVM mensen, die symptomen van het coronavirus vertonen, het lichamelijk contact met hun huisdier zo veel mogelijk te beperken. Op de website van het RIVM lees je meer over corona en huisdieren.

Dat weten we pas zeker als het gebruikt wordt door mensen, maar dieren zijn nou eenmaal geen mensen. Vaak hebben op dier geteste vaccins en medicijnen niet het gewenste resultaat. Meer dan 90% van alle nieuwe, door dierproef ontwikkelde medicijnen, werken niet in mensen.

Er zijn een aantal proefdiervrije methoden die dierproeven in virusonderzoek kunnen vervangen, zoals organoids en organs-on-a-chip. Helaas zijn deze methoden op dit moment nog niet in een stadium waarin zij dierproeven in corona-onderzoek daadwerkelijk kunnen vervangen.

Al het onderzoek is al in gang gezet. We moeten ervoor zorgen dat in de toekomst er proefdiervrije modellen beschikbaar zijn. Door proefdiervrije innovatie te stimuleren en de komst van proefdiervrije ontwikkelingen, worden dierproeven overbodig. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig.

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij maar ook gemotiveerde onderzoekers, je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Volg jij ons al op onze missie naar een proefdiervrije wereld? Schrijf je in (55.000 mensen gingen je al voor!)

Aanmelden

Word donateur of doneer eenmalig

Zo kun je ons ook helpen:

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met
inzamelacties >