10 jaar Proefdiervrij onderzoek

Een proefdiervrije toekomst bereiken we het snelst wanneer er alternatieven voor dierproeven zijn, want dan worden proefdieren overbodig. Tien jaar geleden besloten we om wetenschappers, die proefdiervrij onderzoek willen doen, financieel te steunen.

Van demonstreren naar stimuleren

We zetten ons al meer dan 100 jaar in voor het vervangen van dierproeven. Voorheen stonden we eigenlijk bekend als een activistische partij – niet gek, want we gingen regelmatig de straat op om te demonstreren.

Maar alleen actievoeren is niet voldoende. Om dierproeven overbodig te maken, moeten we samenwerken met wetenschappers en hen stimuleren om zich in te zetten voor proefdiervrije innovatie.

Deze omslag in onze werkwijze was een groot succes: anno 2020 kloppen wetenschappers bij ons aan voor betrouwbare informatie en (onder andere financiële) steun!

Marja Zuidgeest, oud-directeur Proefdiervrij: “Met onze jaarlijkse investeringen in proefdiervrije projecten hebben wij wetenschappers overtuigd dat wij oprecht met hen willen samenwerken om zo dierproeven te vervangen.”

Actie tegen dierproeven

Tientallen projecten

In 2010 financierden wij ons eerste project, namelijk het proefdiervrije tumoronderzoek van dr. Marjolein van Driel. In de jaren die volgden hebben we meer dan 50 prachtige, proefdiervrije projecten gesteund met meer dan 5 miljoen euro. Dit was niet mogelijk geweest zonder de steun van onze donateurs: samen maken we de toekomst proefdiervrij.

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij sinds 2018: “Het is zo mooi om te zien hoe onderzoekers trots aan anderen vertellen hoe blij zij zijn met onze hulp. Zo spelen wij een cruciale rol in de ontwikkelingen van proefdiervrije onderzoeksmethoden.”

Uitgelicht: honderden honden als proefdier
Alle projecten

Hoogtepunten

We zijn trots op alle projecten waar we aan meegewerkt hebben. Hieronder lichten we er een aantal uit:

10 jaar Proefdiervrij onderzoek

De volgende 10 jaar

Zolang er dierproeven verricht worden, blijven wij ons volop inzetten voor proefdiervrije innovatie. Ook dit jaar zitten we niet stil: we financieren onder andere een proefdiervrij Alzheimer project en ondersteunen onderzoekers die honden uit hartonderzoek willen halen.

We gaan in de volgende jaren weer veel mooie proefdiervrije projecten financieren. Welke dat zijn; dat blijft nog even een verrassing. Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons nieuws?