Wat wordt er op proefdieren getest?

Konijnen, muizen, honden: het zijn allemaal dieren waarvan we weten dat ze in dierproeven worden gebruikt. Maar wat wordt er nou precies op deze (en andere) proefdieren getest? In Nederland zijn er verschillende soorten onderzoek waarvoor dierproeven worden gedaan. Op deze pagina leggen we uit wat deze onderzoeken inhouden.

  1. Wetenschappelijk onderzoek
  2. Toxicologisch onderzoek
  3. Onderwijs
  4. Dierenwelzijn en diergedrag

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

Wetenschappelijk onderzoek

In Nederland wordt de meerderheid van alle proefdieren gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Deze dierproeven worden gedaan om meer informatie te krijgen over lichamelijke en geestelijke aandoeningen bij mensen.

Psychologisch onderzoek

In psychologisch onderzoek worden proefdieren gebruikt om te bestuderen hoe het gedrag van dieren en mensen kan worden beïnvloed. Een bekend voorbeeld is het doolhof onderzoek met muizen en ratten. De knaagdieren moeten in dit onderzoek onder invloed van prikkels (zoals honger of pijn) hun weg door een gangenstelsel vinden. Dat is een stressvol proces, waarmee het leervermogen wordt onderzocht.

Ook psychische aandoeningen als depressie en angststoornissen worden onderzocht met proefdieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de proefdieren te isoleren of te verhongeren.

Doolhof proefdieren

Onderzoek naar ziekten

In onderzoek naar het verloop en het voorkomen van ziekten worden proefdieren opzettelijk ziek gemaakt of besmet met een virus. Een voorbeeld is Alzheimer onderzoek met muizen. Muizen kunnen van nature geen Alzheimer krijgen, dus worden ze eerst genetisch gemodificeerd. Vervolgens krijgt de muis grote hoeveelheden van het eiwit tau (wat Alzheimer zou veroorzaken) toegediend. Hierdoor ontwikkelen ze een imitatie van de ziekte van Alzheimer en vertonen ze de symptomen die hierbij horen.

Ook onderzoek naar het herstel van ziekten en lichamelijke schade wordt op proefdieren gedaan. Via chirurgische ingrepen worden bijvoorbeeld organen en botten opzettelijk beschadigd. Zo worden geiten gebruikt in onderzoek naar gewrichtsproblemen. Het kraakbeen in de gewrichten van het proefdier worden beschadigd, zodat er een pijnlijke vorm van artritis ontstaat. Daarna wordt de geit gedood, zodat de gewrichten bestudeerd kunnen worden.

Toxicologisch onderzoek

Bij toxicologisch onderzoek wordt onderzocht welke hoeveelheid van een stof giftig of dodelijk is. Door deze stoffen te testen op proefdieren kan bepaald worden wat de veilige hoeveelheid van een stof voor een product of medicijn is. Dit onderzoek is vaak wettelijk verplicht. Het testen op giftigheid van producten als voedsel, medicijnen, schoonmaakmiddelen en cosmetica vallen allemaal onder toxicologisch onderzoek.

Medicijnonderzoek

Voordat een medicijn te vinden is in een apotheek of supermarkt, wordt het op proefdieren getest. Alle stoffen in een medicijn moeten eerst getest worden op veiligheid. Hetzelfde geldt voor vaccins. Dit proces verloopt als volgt:

  1. Er wordt gekeken naar hoe proefdieren op deze stoffen reageren: worden ze er ziek van of hebben ze nauwelijks bijwerkingen?
  2. Vervolgens wordt gekeken hoeveel een proefdier van een bepaalde stof kan hebben, voordat zij ziek worden of overlijden. Deze dierproeven duren vaak jaren.
  3. Pas daarna wordt een medicijn gemaakt en op mensen getest.

Ondanks de genomen stappen, blijkt vaak dat het medicijn dat op dieren is getest, niet (op dezelfde manier) bij mensen werkt. Circa 90% van de ontwikkelde medicijnen worden alsnog afgekeurd.

Protest vissentest

Hier worden dierproeven voor gedaan

Hoeveel cosmeticaproducten heb jij in huis liggen? Waarschijnlijk zijn het er meer dan je denkt. Onder cosmetica valt namelijk niet alleen make-up, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals:

  • Shampoo
  • Bodylotion
  • Parfum
  • Tandpasta
  • Deodorant
  • (Scheer)zeep
  • Aftershave
  • Zonnebrandcrème
  • En nog veel meer: eigenlijk alles wat te maken heeft met onze persoonlijke verzorging, valt onder cosmetica.

Om er zeker van te zijn dat de (stoffen in deze) cosmeticaproducten niet schadelijk zijn, worden ze op proefdieren getest. Gelukkig geldt er in Europa sinds 2013 een verbod op cosmetische producten die op proefdieren zijn getest. Ze mogen niet verkocht worden én er mogen ook geen dierproeven gedaan worden voor cosmeticaproducten. Helaas gelden er uitzonderingen: bijvoorbeeld voor bepaalde ingrediënten die in cosmeticaproducten én medicijnen gebruikt worden.

Lees hier alles over cosmetica en dierproeven.

Wereldwijd laten steeds meer mensen zich behandelen met botox. Niet alleen omdat het een cosmetische oplossing is voor ongewenste rimpels; maar ook omdat het een goed geneesmiddel is voor bijvoorbeeld migraine. Wat veel mensen helaas niet weten, is dat achter het succes van deze ingreep het gebruik van honderdduizenden proefdieren schuilt. Hoe zit dit? Je leest het hier!

Het klinkt misschien gek, maar er worden ook dierproeven gedaan voor de ontwikkeling van onze kleding. Voordat kleding verkocht mag worden, moeten we er zeker van zijn dat het veilig is en geen allergische reactie veroorzaakt. Want net als bij cosmetica, worden er voor het maken van onze kleding chemische ‘ingrediënten’ gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn: lijm, inkt en kleurstoffen.

Deze chemische stoffen worden vaak eerst op proefdieren zoals knaagdieren of vissen getest, in wat ze veiligheidsonderzoek noemen. Meer weten? Check dan onze pagina ‘Dierproeven voor kleding’.

Ook de producten in onze koelkast en keukenkastjes worden op proefdieren getest. Om ervoor te zorgen dat ons eten en drinken veilig is om te consumeren, worden er jaarlijks tienduizenden proeven op dieren zoals ratten, muizen en kippen gedaan. In deze proeven wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de invloed van bepaalde stoffen op de darmen. Bizar: want de darmen van dieren werken heel anders dan de darmen van mensen.

Lees meer over dierproeven voor eten en drinken (en hoe het anders kan!) op deze pagina.

Als je de naam Laika hoort, dan denk je misschien al gauw aan het Russische straathondje dat eind jaren ’50 de ruimte werd ingestuurd. Hiervoor moest ze een stressvolle en intensieve training ondergaan, zodat ze als eerste dier een omloop rondom de aarde kon volbrengen. Helaas bleek de training tevergeefs: na amper een paar uur in de ruimte was het hondje al overleden aan oververhitting en stress.

Maar wist je dat Laika niet het eerste proefdier was, dat gebruikt werd om ruimtevaart te onderzoeken? Naast Laika werden er talloze andere proefdieren de ruimte ingestuurd, zoals apen, fruitvliegjes, katten, schildpadden en zelfs spinnen. En ook in de 21e eeuw worden er nog veel dierproeven gedaan voor de ruimtevaart. Lees er alles over op deze pagina.

Dat vuurwerk en dierenwelzijn niet hand-in-hand gaan, is inmiddels algemeen bekend. De explosieve knallen en de kleurrijke flitsen zorgen voor veel paniek onder onze harige maatjes. Honden verstoppen zich uit angst onder de bank, katten rennen van schrik van huis en wilde dieren, zoals vogels, schrikken zichzelf een dodelijk ongeluk.

Wat veel mensen niet weten, is dat het dierenleed nog een stapje verder gaat. Want ook vuurwerk wordt op proefdieren getest – bijvoorbeeld om te onderzoeken of de vrijkomende stoffen wel veilig zijn voor het milieu. Lees er alles over op deze pagina.

Onderwijs

Studenten moeten veel oefenen om officieel een dokter of dierenarts te worden. Daarom worden er in opleidingen als diergeneeskunde proefdieren gebruikt. Door op proefdieren te oefenen, leren studenten namelijk de anatomie van het dier en hoe zij moeten hechten en bloedprikken.

Maar ook studenten biologie, psychologie, dierenverzorging en biomedisch onderwijs gebruiken proefdieren. Deze studenten leren met zo bijvoorbeeld handelingen uit te voeren op dieren en proefdieren te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Anatomie rat

Dierenwelzijn en diergedrag

Als laatst worden er ook dierproeven gedaan ten behoeve van het dier zelf. Deze dierproeven vallen ook onder wetenschappelijk en toxicologisch onderzoek, maar worden niet voor menselijke doeleinden gedaan.

Zo kan een hond die kanker krijgt, bijvoorbeeld gebruikt worden in onderzoek naar kanker bij honden. Ook worden medicijnen die bestemd zijn voor dieren, eerst op proefdieren getest. Hetzelfde geldt voor diervoeding, bijt- en knaagspeeltjes, pompjes voor in aquaria en meer.

Ook het trekgedrag van wilde dieren, vismigratie en natuurbeheer wordt onderzocht met proefdieren.