Let op! Overleden huisdieren doneren nu niet mogelijk
In verband met het coronavirus is het doneren van dieren via het dierdonorcodicil tijdelijk stopgezet. Het is dus niet mogelijk overleden dieren te brengen of op te laten halen. Lees hier meer over onze corona-maatregelen.

Dankzij het dierdonorcodicil zijn er geen proefdieren meer nodig voor het anatomisch onderwijs. Door jouw overleden huisdier te doneren aan de Universiteit Utrecht redt jouw dier een proefdier.

Hoe werkt het donatieproces?

In onderstaande animatie kun je stap voor stap zien hoe het doneren van je huisdier in zijn werk gaat. Dit proces is speciaal ontworpen voor huisdiereigenaren die doneren via aangesloten dierenklinieken.

Dit proces geldt helaas niet wanneer je eigen dierenkliniek niet aangesloten is. Mocht je toch je overleden huisdier willen doneren, dan is dat alleen maar mogelijk als je je huisdier zelf naar de Universiteit Utrecht brengt.

Als je ervoor kiest om je overleden huisdier zelf naar de universiteit te brengen, moet je de volgende acties ondernemen:

  • Bekijk of je huisdier voldoet aan de donatievoorwaarden. De voorwaarden zijn dat 1) je huisdier niet zwaarder mag zijn dan 30 kg, 2) je huisdier intact moet zijn en 3) je huisdier geen grote tumoren in buik- of borstholte mag hebben.
  • Je moet een verklaring invullen waarin je aangeeft dat je je overleden huisdier wil doneren. Deze verklaring moet door jezelf én jouw dierenarts ingevuld worden. Je kunt deze verklaring bij ons aanvragen door ons te bellen (070-3062468) of te mailen (ddc@proefdiervrij.nl).
  • Als het eenmaal zover is, kun je als huisdiereigenaar contact opnemen met het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. De universiteit zal je dan de laatste informatie geven. Dieren kunnen in principe worden gebracht van maandag t/m vrijdag.

Voor meer informatie over het doneren van je huisdier kan je een mail sturen naar ddc@proefdiervrij.nl of bellen naar 070-306 2468.

 

Welke dieren kunnen gedoneerd worden?

Het dierdonorcodicil is met name bedoeld voor honden en katten. In regio Oost-Nederland ligt de prioriteit bij het doneren van honden. Wil je een ander dier doneren? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.

Donatie is geheel kosteloos

Aan donatie zijn geen kosten verbonden voor jou noch jouw dierenarts. Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht nemen de kosten voor eigen rekening. Het vervoer van je dier van de dierenarts naar de Universiteit wordt verzorgd door de Universiteit Utrecht. In de regio Oost-Nederland wordt voor het vervoer gebruik gemaakt van het logistieke netwerk van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Rendac verzorgt de afwikkeling na afloop van het practicum waarvoor het gedoneerde dier gebruikt is.

 

Dierenklinieken die al aangemeld zijn

In de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland hebben veel enthousiaste dierenartsen hun dierenkliniek al aangemeld voor het dierdonorcodicil. Via deze dierenklinieken kun je je dier doneren. In april 2019 zijn we gestart met en samenwerking met de Stichting Dierenlot, zij ondersteunen de communicatie rond het dierdonorcodicil.

 

 

Meld jouw dierenkliniek aan!

Is jouw dierenarts gevestigd in de regio Utrecht, Midden-Nederland of Oost-Nederland, maar nog geen deelnemer van het dierdonorcodicil? Vraag dan aan je dierenarts om zich aan te melden! Ben je dierenarts? Lees dan hier hoe je je kunt aanmelden.

Er zijn drie regio’s waarin dierenartsen zich aan kunnen melden:

1. Regio Utrecht (Oranje Cirkel)
Dierenklinieken die zich binnen een rijafstand van 35 km van de faculteit bevinden. Vervoer wordt dan per dier verzorgd, voor de volgende soorten: honden, katten, cavia’s, ratten, konijnen en fretten

2. Regio Midden- Nederland (Blauwe Cirkel)
Dierenklinieken die zich op rijafstand van 35 km tot 60 km van de faculteit in Utrecht bevinden. In deze regio wordt het vervoer kosteloos verzorgd als 4 dieren tegelijk opgehaald kunnen worden. Alleen honden en katten kunnen vanuit deze regio gedoneerd worden.

3. Regio Oost-Nederland
Dierenklinieken gevestigd in de volgende gemeenten kunnen zich aanmelden: Apeldoorn, Almelo, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. In deze regio wordt er per dier opgehaald, waarbij de prioriteit ligt bij honden. Wilt u een ander dier doneren, kunt u contact met ons opnemen (ddc@proefdiervrij.nl).

 

 

Waarom is doneren belangrijk?

Het doneren van je dier aan de wetenschap kan een moeilijke beslissing zijn. Maar je dier is van groot belang voor het hoger onderwijs in Nederland. Jouw donatie maakt een verschil in de toekomst van de volgende generatie dierenartsen. In onderstaand filmpje legt de Universiteit Utrecht uit wat jouw dier allemaal mogelijk maakt.

 

Wat zijn de ervaringen van andere huisdiereigenaren?

Inge en Martine doneerden hun geliefde huisdier na overlijden via het dierdonorcodicil aan de Universiteit Utrecht. Benieuwd waarom zij hebben gekozen voor het dierdonorcodicil? Bekijk dan de video.