Overleden huisdier doneren:
Informatie voor dierenklinieken

Het is voor jullie, als dierenkliniek, geen verrassing dat er ook proefdieren in het anatomisch onderwijs worden gebruikt. Gelukkig zijn proefdieren dankzij het dierdonorcodicil hiervoor niet meer nodig. Wij werken samen met de Universiteit Utrecht om studenten Diergeneeskunde voldoende praktijkervaring op te kunnen laten doen, zónder dat hiervoor proefdieren gebruikt worden! Help mee en sluit je aan bij het dierdonorcodicil.

Over het donatieproces

In onderstaande video vertellen we je stap voor stap hoe het werkt. Dit proces is speciaal ontworpen voor dierenklinieken die gevestigd zijn in de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland. Voor dierenklinieken buiten deze drie regio’s geldt dat huisdiereigenaren nog wel hun overleden huisdier kunnen doneren, maar dan moeten zij zélf het vervoer van hun overleden huisdier naar de Universiteit Utrecht verzorgen. Mail naar ddc@proefdiervrij.nl voor meer informatie.

Alle dierenklinieken kunnen zich aanmelden

Hoe het één en ander geregeld is, is afhankelijk van waar je kliniek gevestigd is.

  1. Regio Utrecht (Oranje Cirkel)
    Dierenklinieken die zich binnen een rijafstand van 35 km van de faculteit bevinden. Vervoer wordt dan per dier verzorgd.
  2. Regio Midden- Nederland (Blauwe Cirkel)
    Dierenklinieken die zich op rijafstand van 35 km tot 60 km van de faculteit in Utrecht bevinden. In deze regio wordt het vervoer kosteloos verzorgd als 4 dieren tegelijk opgehaald kunnen worden. Alleen honden en katten kunnen vanuit deze regio gedoneerd worden.
  3. Regio Oost-Nederland
    Dierenklinieken gevestigd in de volgende gemeenten kunnen zich aanmelden: Apeldoorn, Almelo, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. In deze regio wordt er per dier opgehaald, waarbij de prioriteit ligt bij honden. Wilt u een ander dier doneren, kunt u contact met ons opnemen (ddc@proefdiervrij.nl).

Welke dieren kunnen gedoneerd worden?

Aangezien de gedoneerde dieren worden ingezet op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, mogen vanuit de regio Utrecht: honden, katten, cavia’s, ratten, konijnen en fretten worden gedoneerd – mits ze niet zwaarder zijn dan 30 kilo.

In de regio Midden-Nederland kunnen alleen katten en honden gedoneerd worden. In de regio Oost-Nederland ligt de prioriteit voornamelijk bij het doneren van honden. Wil je vanuit de regio Oost-Nederland een ander dier doneren (of heb je andere vragen)? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.

Aanmelding is kosteloos

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het dierdonorcodicil. De Universiteit Utrecht zorgt voor vervoer binnen de regio Utrecht. In de regio Oost-Nederland verzorgt de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer het vervoer. Wij verzorgen het voorlichtingsmateriaal aan dierenklinieken.

Meld je nu aan!

Je kan jouw kliniek aanmelden voor het dierdonorcodicil door een mail te sturen naar ddc@proefdiervrij.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Daarna krijg je van ons een informatiepakket toe gestuurd met folders voor de huisdiereigenaren, posters, toestemmingsverklaringen, en een gelamineerde kaart met een stappenplan van de procedure voor in de behandelkamer.

Waarom zou je meedoen als kliniek?

In onderstaand filmpje laat Dierenkliniek Leidsche Rijn zien waarom zij het belangrijk vinden om mee te doen met