We zijn ons steeds meer bewust van de impact van onze keuzes op het milieu en op dierenwelzijn. Dat geldt ook voor onze kleding. Maar wat gaat er eigenlijk vooraf aan het maken van onze kleding? Worden onze broeken, truien en ondergoed getest op proefdieren, voordat wij ze mogen dragen?
Het antwoord: ja, er worden inderdaad dierproeven gedaan voor onze kleren. Hoe en waarom, dat lees je op deze pagina.
Welke dierproeven worden er gedaan voor onze kleding?
Voordat kleding verkocht mag worden, moeten we er zeker van zijn dat het veilig is. We willen niet dat onze broeken of T-shirts voor een allergische reactie zorgen, zoals ontstekingen of uitslag.
En net als bij cosmetica, zijn er chemische ‘ingrediënten’ die gebruikt worden voor het maken van onze kleding. Deze worden vaak eerst op proefdieren zoals knaagdieren of vissen getest, in wat ze veiligheidsonderzoek noemen.
Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek dat test of er giftige stoffen uit badkleding en handdoeken vrijkomen in het water dat wordt getest op vissen. Andere voorbeelden van middelen in kleding die getest moeten worden zijn:
- Lijm
- De inkt van de print op je T-shirt
- Kleurstoffen
- Water- en vuilafstotende stoffen, voor bijvoorbeeld regenjassen
- Bestrijdingsmiddelen, bij bijvoorbeeld het telen van katoen
- Anti-parasieten middelen, die worden toegediend aan bijvoorbeeld schapen waarvan wol afkomstig is
- En nog veel meer
Is vegan kleding ook cruelty-free?
Vegan betekent dat geen van de ingrediënten in het product van dieren afkomstig is. Cruelty-free (proefdiervrij) betekent dat er geen enkele vorm van dierenleed komt kijken bij het ontwikkelen van het product. Een vegan product is dus niet altijd ook proefdiervrij. Een diervrij kledingstuk van bijvoorbeeld viscose of PU leer is dus wel vegan, maar niet per definitie proefdiervrij.
Kan je proefdiervrije kleding kopen?
Het antwoord: nee. Bij het ontwikkelen van kleding, stoffen en materialen die in kleding gebruikt worden, komen er ontzettend veel chemische stoffen kijken. En deze worden op proefdieren getest.
Daarom is het belangrijk dat we ons inzetten voor proefdiervrij veiligheidsonderzoek. Pas als chemische stoffen zoals inkt en lijm niet meer op proefdieren getest moeten worden, kan onze kleding écht proefdiervrij worden. Net als onze medicijnen, cosmetica en ons eten en drinken.
Het kan anders: proefdiervrij
Wij zetten ons in voor een wereld waarin geen enkel dier meer hoeft te lijden voor wetenschappelijk onderzoek naar cosmetica en andere producten. Onze missie is om het gebruik van dierproeven te stoppen – dit geldt ook voor dierproeven voor kleding.
Het mooie nieuws: er zijn al onderzoeksmodellen in ontwikkeling die dierproeven voor kleding overbodig kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een organoid, waarmee ze de menselijke huid in een schaaltje kunnen nabootsen. Of aan VitalTissue, een initiatief die overgebleven weefsel na een operatie beschikbaar maakt voor onderzoek.
Misschien wil je dit ook lezen: