Vandaag start onze nieuwe campagne “Apen krijgen geen hiv, tenzij wij het ze geven.” In onderzoek naar hiv worden er honderden apen geïnfecteerd met een virus dat zij van nature niet kunnen krijgen. Het gevolg? Onbetrouwbare onderzoeksresultaten voor de mens en veel onnodig apenleed. Maar met jouw bijdrage kunnen we hiv-onderzoek proefdiervrij maken!

In het kort

Resusapen worden expres ziek gemaakt

Hiv-onderzoek is van groot belang. In Nederland alleen al leven er maar liefst 23.000 mensen met hiv. En hoewel een hiv-infectie met de juiste medicijnen goed te onderdrukken is, bestaat er nog geen medicijn dat hiv kan voorkomen of genezen.

Helaas loopt de zoektocht naar een dergelijk medicijn erg stroef. Wetenschappers gebruiken in onderzoek namelijk nog al te vaak het traditionele onderzoeksmodel: de resusaap.

resusaap focus on virus hiv aap

Resusapen worden in onderzoek opzettelijk geïnfecteerd met hiv.

Onbetrouwbare onderzoeksresultaten

Maar in tegenstelling tot mensen, kunnen resusapen van nature helemaal geen hiv krijgen. Zij kunnen het virus alleen krijgen als zij er in het laboratorium kunstmatig mee besmet worden. En zelfs dan zal het virus zich bij een resusaap nooit ontwikkelen tot aids, zoals het dat bij mensen wel doet.

Het is daarom niet gek dat hiv-onderzoek op resusapen zelden betrouwbare resultaten voor mensen oplevert. Eigenlijk is het enige zekere resultaat van het onderzoek heel veel apenleed.

De oplossing: geen apen, maar organoids

Daar moet verandering in komen, vindt ook dr. Dasja Pajkrt. Daarom ontwikkelt Dasja met behulp van menselijke stamcellen een proefdiervrij model voor hiv-onderzoek.

Door middel van de organoid-techniek kweekt Dasja menselijke mini-darmen en mini-hersenen. Deze mini-orgaantjes worden vervolgens geïnfecteerd met hiv, zodat er bestudeerd kan worden hoe een hiv-infectie ontstaat en hoe het te werk gaat in de mens.

Met de kennis die dit onderzoek oplevert, kan Dasja onderzoeken hoe een hiv-infectie voorkomen of genezen kan worden. Zo kan er een werkend en veilig medicijn gevonden worden, zonder dat hier ook maar één aap voor moet lijden.

dasja focus on virus

dr. Dasja Pajkrt

Doneer nu voor hiv-onderzoek zonder apen

Voordat Dasja’s model gebruikt kan worden in hiv-onderzoek, moet er nog veel getest worden. Met jouw bijdrage kan Dasja haar onderzoek voltooien en kan haar model proefdieren in hiv-onderzoek overbodig maken. Help jij mee?