Proefdiervrij Venture Challenge

Proefdiervrij Venture Challenge

De aanmeldingsprocedure voor de Proefdiervrij Venture Challenge 2025 is gestart! Werk je binnen de life sciences aan een proefdiervrij product, proces of dienst? Meld jezelf en je team vóór 12 januari 2025 aan voor de Proefdiervrij Venture Challenge en zet jouw innovatie om in een onderneming! Schrijf je nu in via onderstaande knop en ontvang het aanmeldingsformulier direct in jouw inbox.

Van het lab naar de industrie

Sinds 2021 organiseert Proefdiervrij de Proefdiervrij Venture Challenge. Wij willen de impact van proefdiervrij onderzoek op het gebruik van proefdieren vergroten en versnellen. Een manier om dit te realiseren is door de positie van proefdiervrije modellen te versterken door het opzetten van een commerciële organisatie. Dit gebeurt echter nog te weinig door gebrek aan ervaring en kennis van wetenschappers. Goede begeleiding door ervaringsdeskundigen is daarom essentieel.

De Proefdiervrij Venture Challenge voorziet in deze behoefte.

Het programma

Tijdens een programma van ongeveer 3 maanden worden de teams begeleidt bij het opzetten van een venture plan, waarbij een wetenschappelijke doorbraak binnen de life sciences wordt omgezet in een solide business case. Deelnemers leren verschillende vaardigheden die nodig zijn om een onderneming op te zetten of verder uit te bouwen. Gedurende het programma werken ze aan hun ‘pitch’ en komen ze in contact met Life Sciences experts, investeerders en ervaren ondernemers. De begeleiding van de teams is in handen van het team van GameChanger Challenge BV. Dit team van ervaren ondernemers organiseerde ook al meer dan 20 edities van de reguliere Venture Challenge (van de NWO).

Het programma van de Proefdiervrij Venture Challenge bestaat uit twee 3-daagse bootcamps, met daartussen coachingsessies en als afsluiting een finaledag met feestelijke prijsuitreiking. De bootcamps zijn een afwisseling van plenaire sessies, groepsopdrachten en gastsprekers met ervaring uit de praktijk. In de finale presenteren de teams hun start-up aan de jury, bestaande uit experts uit het wetenschappelijke veld en uit het bedrijfsleven, en aan een panel van investeerders.

venture challenge

Verloop van Proefdiervrij Venture Challenge

Meer informatie

De Proefdiervrij Venture Challenge is gebaseerd op de reguliere Venture Challenge voor startende ondernemers, maar met een aangepast domein. Innovaties die in aanmerking komen voor de Proefdiervrij Venture Challenges moeten namelijk voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het betreft een 100% proefdiervrije innovatie die ook geen gebruikmaakt van dieren die niet onder de Wet op de Dierproeven vallen. Dit betekent ook geen garnalen, fruitvliegjes etc., maar ook geen slachthuismateriaal.*
  • Het betreft een idee in o.a. de volgende sectoren: medisch, voedsel, cosmetica, farma, chemie- deze lijst is niet uitputtend.
  • De innovatie kan een aantoonbare impact genereren op proefdiergebruik. De vraag “welke impact kan de innovatie hebben op proefdiergebruik in het algemeen- op korte en/of langere termijn” moet met argumenten beantwoord kunnen worden.
  • Wanneer het in vitro methoden betreft, wordt bij voorkeur een FCS-vrij medium gebruikt.

*Eventueel gebruik van reeds bestaande proefdierdata is alleen mogelijk in overleg en in combinatie met humane data (bestaand of nieuw).

Aan de Proefdiervrij Venture Challenge kunnen maximaal 6 teams mee doen. Een selectiecommissie zal deze teams kiezen uit de binnengekomen aanmeldingen.

Meedoen aan de Proefdiervrij Venture Challenge is mogelijk voor teams die aan de volgende voorwaarde voldoen:

 

1. Het teams bestaat uit minstens 3 en max. 5 personen.

2. Het team wil een nieuw product, proces of dienst op de markt te brengen, die gebaseerd is op een nieuwe technische vinding of een nieuwe toepassing van een reeds bestaande technologie, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Deze moet vallen binnen de eerder genoemde scope.

3. Het team is bereid mee te werken aan communicatie vanuit Proefdiervrij. Proefdiervrij houdt hierbij rekening met eventueel gevoelige/geheime informatie: de nadruk in de communicatie ligt op de motivatie om mee te doen, waarom proefdiervrij, welk verwacht effect op proefdiergebruik, etc.

4. Wanneer het idee het opzetten van een bedrijf omvat, moet dit gericht zijn op landen binnen de EU, waarbij er een duidelijke link is met Nederland (bijvoorbeeld door een NL oprichter, grote klant o.i.d.)

Indien de aanvraag wordt gedaan door een start-up, geldt dat de start-up niet langer bestaat dan 5 jaar.

Heb jij vragen met betrekking tot de aanmeldingsprocedure of de Proefdiervrij Venture Challenge in het algemeen? Neem dan contact op met Anne Burgers.

“Met behulp van de Proefdiervrij Venture Challenge kunnen proefdiervrije modellen de stap gaan maken van ontwikkeling naar echte toepassing. Op die manier kunnen ze nog beter bijdragen aan een wereld zonder proefdieren.”

Anne Burgers, adviseur wetenschap en innovatie
Anne Burgers

Actueel

E-mail icoon blauw

Nieuwsbrief voor wetenschappers

Ben jij werkzaam in het onderzoeksveld? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief over proefdiervrije wetenschap & innovatie. Je ontvangt dan regelmatig nieuws over o.a. subsidiecalls, events en nieuwe projecten.

Neem contact met ons op

Kom bij ons langs

Kom langs

Groot Hertoginnelaan 201
2517 ES Den Haag

proefdiervrij logo

Groot Hertoginnelaan 201
2517 ES Den Haag

Telefoon: +31 (0)70 306 2468