Hugo van Poelgeestprijs

Hugo van Poelgeestprijs

De Hugo van Poelgeestprijs is een wetenschappelijke prijs voor excellent, proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen. In het verleden werd de prijs eens in de vier jaar uitgereikt door de stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Sinds 2019 zit Stichting Proefdiervrij in de organisatie en wordt de prijs eens in de twee jaar uitgereikt. Daarbij focussen zij zich nu op de nieuwe generatie wetenschappers, om hen te inspireren te blijven werken met proefdiervrije modellen.

De Hugo van Poelgeestprijs is de oudste Nederlandse prijs voor proefdiervrij wetenschappelijk onderzoek. Mevrouw van Poelgeest-Spatkova wilde hiermee haar overleden echtgenoot Hugo van Poelgeest eren. Hij zette zich zijn hele leven in voor het welzijn van dieren.

Focus op nieuwe generatie wetenschappers

Een gezamenlijk onderzoek met stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn heeft geleid tot de nieuwe opzet van de Hugo van Poelgeestprijs. Waar eerder de prijs werd uitgereikt aan gevestigde onderzoekers, is er vanaf 2019 voor gekozen om de prijs uit te reiken aan de jongere, nieuwe generatie wetenschappers.

“We hopen hiermee te bereiken dat jonge talentvolle onderzoekers zich blijvend inzetten voor proefdiervrije innovatie. Zij staan aan de voet van grote veranderingen in de proefdiervrije, mensgerichte wetenschap”

Anne Burgers, adviseur wetenschap & innovatie
Dr. Twan de Vries

Deelnemers maken kans op…

Deelnemers aan de Hugo van Poelgeestprijs maken kans op maar liefst 2 prijzen:

  • De befaamde Hugo van Poelgeestprijs van €5.000,-
  • De publieksprijs van €1.500,-

Steun vanuit de maatschappij is ontzettend belangrijk voor proefdiervrij onderzoek. Daarom wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Voor de winnaar van deze prijs worden mensen gevraagd te stemmen op één van de top drie genomineerden.

Maar er is prijs voor álle genomineerden. Om de onderzoeken goed over te brengen op de jury maken de top drie genomineerden, samen met Proefdiervrij, een mooie promotievideo voor hun onderzoek. Deze video mogen zij zelf gebruiken en komt op de kosten van de organisatie. De video zal ook gebruikt worden bij het bepalen van de winnaar van de hoofdprijs en de publieksprijs.

Winnaar 2024 is Giulia Moreni

Op 15 november 2022 won Giulia Moreni de jury- én publieksprijs voor haar onderzoek naar virale infecties met behulp van mensgerichte onderzoeksmodellen. Deze modellen bootsen de werking van menselijke organen na,  zoals de luchtwegen, het brein en de darmen.  Dat zij kiest om haar onderzoek uit te voeren met menselijke stamcellen, is voor haar zowel een ethische keuze als een resultaatgerichte aanpak. Dat, in combinatie met haar uitgesproken persoonlijke ambities voor een proefdiervrije toekomst, maakte haar dit jaar de winnaar van zowel de juryprijs als de publieksprijs.

Giulia Moreni

Giulia Moreni, klinisch viroloog aan het Amsterdam UMC

Winnaar 2022 is Niels Harlaar

Op vrijdag 18 oktober 2022 won Niels Harlaar de Hugo van Poelgeestprijs. Niels is onderzoeker en in opleiding tot arts aan het LUMC. Vanuit het LUMC kreeg hij een beurs voor excellente studenten om naast zijn opleiding promotieonderzoek te doen. Niels werkt aan de ontwikkeling van nieuwe menselijke hartmodellen ter vervanging van proefdieren bij onderzoek naar hartaandoeningen. Zo ontwikkelde hij een onuitputtelijke bron van menselijke hartspiercellen. Dit stelde hem in staat om boezemfibrilleren – de meest voorkomende hartritmestoornis – beter na te bootsen in het laboratorium dan met gebruik van proefdiermodellen.

Niels Harlaar

Niels Harlaar, onderzoeker en in opleiding tot arts aan het LUMC

Winnaar 2020 is Berend van Meer

Op 2 oktober 2020 mochten we de Hugo van Poelgeestprijs uitreiken aan de inspirerende onderzoeker Berend van Meer. Met zijn onderzoek naar humane hartmodellen, heeft Berend laten zien een duidelijke visie te hebben op hoe een proefdiervrije toekomst eruitziet. Berend is al druk bezig met het realiseren van deze toekomst door het opzetten van een bedrijf gericht op humane hartmodellen. Bovendien zorgt hij voor bekendheid van het onderwerp door veel te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften en geeft hij regelmatig lezingen voor een breder publiek.

ir. Berend van Meer, Leids Universitair Medisch Centrum