Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een prachtige ontdekking gedaan! Het is hen gelukt om menselijke hartspiercellen in grote aantallen buiten het lichaam te kweken. Dat is een hele prestatie, want hartspiercellen zijn heel moeilijk te vermenigvuldigen.

Grote aantallen hartspiercellen door kankergen

Door een speciale techniek hebben de onderzoekers dr. Twan de Vries en zijn collega’s nu een bijna onuitputtelijke bron van menselijke hartspiercellen gemaakt. Dit hebben zij gedaan door een kankergen toe te voegen aan het DNA van de hartspiercellen, dat ‘aan’ en ‘uit’ gezet kan worden. Door een stofje toe te voegen aan de cellen gaat het kankergen ‘aan’. De hartspiercellen gaan zich dan sterk vermenigvuldigen, maar verliezen hun normale eigenschappen. Door het stofje weg te halen gaat het kankergen ‘uit’ en worden de cellen weer kloppende hartspiercellen.

Mensgericht hartonderzoek

Door deze baanbrekende ontdekking kan beter onderzoek gedaan worden naar mogelijke nieuwe medicijnen voor hartziekten, omdat ze nu op echte menselijke cellen getest kunnen worden. Voor deze onderzoeken gebruiken onderzoekers normaalgesproken proefdieren, maar dit heeft verschillende nadelen. Want de hartspiercellen van dieren gedragen zich heel anders dan menselijke hartspiercellen. Dit onderzoek levert daarom een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van proefdiergebruik!

Prachtige samenwerking

Wij werken inmiddels al meerdere jaren samen met dr. Twan de Vries. Wij vinden het heel mooi dat wij hem en zijn proefdiervrij hartonderzoek al geruime tijd kunnen ondersteunen. Wij financieren zijn onderzoek met het prachtige bedrag van 125.000 euro. In een deelproject van zijn onderzoek heeft Twan al een hartmodel ontwikkeld, waarmee hartritmestoornissen realistisch nagebootst konden worden en waarmee hartmedicijnen konden worden getest. Hiermee werd voorkomen dat honden gebruikt werden in hartonderzoek.

Wij zijn er trots op om nu dit fantastische vervolgonderzoek van Twan te ondersteunen! Hiermee bevorderen wij de transitie naar proefdiervrije innovaties. Wij ondersteunen Twan en zijn collega’s van het LUMC dan ook van harte in het doen van dit onderzoek.