Sinds 2013 mogen er in Europa geen make-up, shampoo, tandpasta en andere cosmeticaproducten op proefdieren getest worden. Maar als deze producten niet op proefdieren getest mogen worden, hoe worden ze dan wel getest?
Geen proefkonijn meer nodig
Als je make-up op je gezicht smeert of met zeep je handen wast, dan wil je er zeker van zijn dat deze producten veilig zijn. Om te testen of deze producten onze huid niet beschadigen, werden er vroeger talloze proefdieren zoals konijnen gebruikt. Het stofje of het eindproduct werd dan op hun vacht of in hun ogen gesmeerd, zodat er gekeken kon worden of deze producten schadelijk waren.
Gelukkig is dit sinds 2013 in Europa verleden tijd: er wordt nu gebruik gemaakt van huidmodellen en oogmodellen die zijn gebaseerd op gekweekte, menselijke cellen.
(Tekst gaat verder onder de banner)
Zo vind je proefdiervrije cosmetica
Helaas mogen er door een maas in de wet toch weer proefdieren gebruikt worden voor het testen van de veiligheid van bepaalde ingrediënten. Wil jij weten of jouw favoriete cosmetica(merk) nog wel proefdiervrij is? Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je cruelty-free cosmetica snel kunt herkennen. Lees er alles over in ons mini-magazine!
Cruelty-free onderzoek naar huidproducten
Er worden verschillende modellen gebruikt om te bepalen of een stof in onze zeep, handcrème of zonnebrandcrème schadelijk is voor onze huid:
- De EpiSkin Skin Corrosion Test (skin corrosion: huidaantasting). Deze methode maakt gebruik van een 3D-model van de menselijke huid. In een kweekschaaltje wordt een stof getest op gekweekte, menselijke cellen. Vervolgens wordt er gekeken of deze stof de cellen beschadigen. Het model vervangt onder andere dierproeven op konijnen, die vroeger voor dit soort onderzoek werden gebruikt.
- De EpiSkin Skin Irritation Test (skin irritation: huidirritatie). Dit model bootst de buitenste huidlaag van de mens na in een 3D-omgeving. Stoffen worden op deze nagemaakte huidlaag getest, zodat er gezien kan worden of ze schadelijk zijn of niet.
Cruelty-free onderzoek naar mascara
Het kan voorkomen dat er mascara of zelfs shampoo in je ogen terecht komt. Om ervoor te zorgen dat deze producten veilig zijn voor gebruik, wordt er gebruik gemaakt van de EpiOcular Eye Irritation Test (eye irritation: oogirritatie). In dit model worden verschillende eigenschappen van de menselijke hoornvlies nagebootst, zodat de mogelijk schadelijke stoffen hierop getest kunnen worden.
(Tekst gaat verder onder de banner)
Proefdiervrij betekent niet diervrij
Helaas is proefdiervrij onderzoek naar cosmetica (maar ook naar ziekten, medicijnen en meer) niet altijd 100% diervrij.
Het kan voorkomen dat er dierlijk materiaal gebruikt wordt om bijvoorbeeld de cellen in een kweekschaaltje in leven te houden. Zo wordt er in cosmetica-onderzoek naar oogirritaties nog wel eens gebruik gemaakt van levend hoornvliesweefsel, wat uit de ogen van runderen gehaald wordt nadat zij zijn geslacht in het slachthuis.
Wij geloven in een wereld waarin dieren niet gebruikt worden in onderzoek. Daarom financieren wij bij voorkeur geen proefdiervrije projecten die gebruik maken van dierlijk materiaal .