Cruelty-free make up? Check het in ons mini-magazine!

Het vinden van cruelty-free cosmetica wordt lastiger. Een maas in de Europese cosmeticawet staat namelijk toe dat bepaalde cosmetica-ingrediënten toch op proefdieren getest mogen worden. Onzin, als je het ons vraagt: deze testen kunnen namelijk proefdiervrij.

 

Helaas mocht ons burgerinitiatief niet baten en heeft de EU besloten de maas in de wet niet aan te pakken. Wij blijven lobbyen om álle dieren uit cosmetica-onderzoek te krijgen. In ons mini-magazine geven we je daarom een aantal handige tips om proefdiervrije cosmetica te herkennen. Download hem nu en vermijd dierenleed in jouw make-up, shampoo en andere cosmetica!

Blijf op de hoogte

Ontdek hoe we proefdieren overbodig kunnen maken. Ontvang het laatste proefdiervrije nieuws makkelijk in je mailbox.

Ontvang het gratis cosmetica-magazine

Ontvang het gratis cosmetica-magazine

Proefdiervrij legt je gegevens vast conform de AVG. Een telefoonnummer is niet verplicht, maar als je dat invult dan vertellen we je graag hoe je ons kunt helpen. Afmelden kan natuurlijk altijd. 

Veelgestelde vragen

Iedereen heeft cosmeticaproducten in huis. Onder cosmetica valt namelijk niet alleen make-up zoals eyeliner en foundation, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Andere voorbeelden van cosmetica zijn tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen hieronder.

Eigenlijk is cosmetica dus alles wat te maken heeft met onze persoonlijke verzorging.

Sinds 2013 mag er in Europa geen cosmetica meer getest worden op proefdieren. Ook mogen op diergeteste cosmetica niet meer in Europese winkels verkocht worden. Dit heeft een grote impact gehad op het aantal proefdieren, want voordat het verbod van kracht werd, werden er jaarlijks 50.000 proefdieren gebruikt in Europees cosmetica-onderzoek.

Helaas niet. Er gelden verschillende uitzonderingen. Zo is er recent een maas in de wet gevonden die toestaat dat bepaalde ingrediënten toch op proefdieren getest mogen worden om zo de veiligheid van het productieproces te garanderen. Dus is de kans groot dat er weer duizenden proefdieren onnodig moeten gaan lijden voor cosmetica. Terwijl proefdieren in cosmetica-onderzoek helemaal niet meer nodig zijn.

Meer over de maas in de wet lees je in het mini-magazine en via deze link. 

De “maas in de wet” verwijst naar een juridisch probleem waarbij bepaalde cosmetische ingrediënten onder bepaalde omstandigheden nog steeds op proefdieren getest mogen worden, ondanks het bestaande verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU. Dit kwam alweer twee jaar geleden kwam aan het licht. Bepaalde cosmetische ingrediënten zouden onder de EU-verordening REACH toch op proefdieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen.

Om onnodig dierenleed te voorkomen, lanceerden wij in samenwerking met honderden andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken een Europees burgerinitiatief. Ruim 1,2 miljoen Europese burgers tekenden deze petitie tegen het gebruik van dierproeven voor cosmetica. En juist die oproep heeft de Commissie genegeerd. Ze hebben geweigerd om de Europese cosmeticawet van 2013 te beschermen en hebben dus lak aan dieren. Het risico is groot dat dierproeven voor cosmetica zullen blijven gebeuren. Recent heeft ook het Europese Hof van Justitie de deur wagenwijd opgezet voor dierproeven in cosmetica.

Het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica is aan het wankelen. Maar wij blijven strijden voor een wereld zonder dierenproeven in de cosmetica-industrie.

Uit een rapport van de Humane Society International blijkt dat er jaarlijks wereldwijd nog altijd 500.000 dieren lijden en sterven tijdens cosmeticatesten. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Dierproeven voor cosmetica zijn onethisch en wreed. Ze veroorzaken onnodig leed bij dieren zoals konijnen, vissen en ratten, terwijl er alternatieve methoden beschikbaar zijn. Proefdiervrije testmodellen die beter zijn voor dieren, maar ook voor mensen. Lees hier meer. Veel mensen zijn geschokt als ze ontdekken dat sommige cosmetische ingrediënten nog steeds op dieren worden getest. Wist jij dit al?

Nee, proefdieren zijn lang niet altijd meer nodig om onze veiligheid te waarborgen. Er zijn geavanceerde alternatieve methoden en technologieën beschikbaar die het gebruik van proefdieren overbodig maken en tegelijkertijd de veiligheid van producten voor mensen kunnen verbeteren. Zeker binnen cosmetica-onderzoek doen we het al jaren zonder en is de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmodellen verder dan je denkt.

Met gekweekte, menselijke cellen natuurlijk! Onderzoekers hebben diverse huid- en oogmodellen ontwikkeld waarop de stoffen in onze cosmeticaproducten proefdiervrij getest kunnen worden. Meer hierover lees je hier.

Op cosmeticaproducten die je hebt gekocht en thuis gebruikt, zijn geen dierproeven gedaan gericht op jou als gebruiker. Maar… tijdens het productieproces kunnen er wel dierproeven zijn gedaan, bijvoorbeeld voor de veiligheid van medewerkers. Meer hierover lees je in ons mini-magazine!

Door de maas in de wet en andere uitzonderingen is dit nog knap lastig. Daarom bieden we ons cosmetica-magazine aan die je helpt te herkennen welke cosmeticamerken zo proefdiervrij mogelijk zijn. Dit magazine is samengesteld door experts en helpt weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van cosmetica.