Logo Proefdiervrij

Ontvang het gratis cosmetica-magazine

Ontvang het gratis cosmetica-magazine

Vermijd dierenleed in jouw make-up, shampoo en andere cosmetica met het gratis magazine. Leer proefdiervrije cosmetica herkennen en bescherm duizenden dieren tegen een leven vol leed.

Proefdiervrij legt je gegevens vast conform de AVG. Een telefoonnummer is niet verplicht, maar als je dat invult dan vertellen we je graag hoe je ons kunt helpen. Afmelden kan natuurlijk altijd. Mocht je ervoor kiezen om donateur te worden dan machtig je Stichting Proefdiervrij om het gekozen bedrag maandelijks af te schrijven.

Ze hebben er lak aan

Cosmetica worden weer op dieren getest. In 2013 werden dierproeven verboden in de Europese cosmeticawet. Maar die wet blijkt niet helemaal waterdicht. Daardoor mogen sommige ingrediënten toch weer op dieren worden getest, en moeten duizenden dieren onnodig lijden. De EU weet dit, maar heeft er lak aan en past de wet niet aan. Daarom kun je er niet vanuit gaan dat jouw cosmetica proefdiervrij zijn.

Wil jij wel make-up, maar geen dierenleed?

Benieuwd of jouw make-up, haargel en andere cosmetica cruelty-free of proefdiervrij zijn? Wij hebben verschillende tips en tricks verzameld en gebundeld in het magazine.

Veelgestelde vragen

Proefdiervrij is een organisatie die zich inzet om onderzoek te bevorderen zonder het gebruik van proefdieren. Onze campagne “Ze hebben er lak aan” richt zich op het beschermen van dieren in de cosmetica-industrie, maar we werken ook aan veiliger onderzoeksmethoden die zowel dieren als mensen ten goede komen.

Dierproeven voor cosmetica zijn onethisch en wreed. Ze veroorzaken onnodig leed bij dieren zoals konijnen, vissen en ratten, terwijl er alternatieve methoden beschikbaar zijn. Proefdiervrije testmodellen die beter zijn voor dieren, maar ook voor mensen. Lees hier meer. Veel mensen zijn geschokt als ze ontdekken dat sommige cosmetische ingrediënten nog steeds op dieren worden getest. Wist jij dit al?

Ja dat klopt, dierproeven voor cosmetica zijn verboden in de Europese Unie sinds 2013. Echter, zoals onze campagne laat zien, bestaat er nog steeds een maas in de wet waardoor sommige cosmetische ingrediënten op proefdieren getest mogen worden. En we zien het als onze taak om ervoor te zorgen dat deze bescherming wordt gehandhaafd en versterkt. 

Nee, proefdieren zijn lang niet altijd meer nodig om onze veiligheid te waarborgen. Er zijn geavanceerde alternatieve methoden en technologieën beschikbaar die het gebruik van proefdieren overbodig maken en tegelijkertijd de veiligheid van producten voor mensen kunnen verbeteren. Zeker binnen cosmetica-onderzoek doen we het al jaren zonder en is de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmodellen verder dan je denkt. 

De “maas in de wet” verwijst naar een juridisch probleem waarbij bepaalde cosmetische ingrediënten onder bepaalde omstandigheden nog steeds op proefdieren getest mogen worden, ondanks het bestaande verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU. Dit kwam alweer twee jaar geleden kwam aan het licht. Bepaalde cosmetische ingrediënten zouden onder de EU-verordening REACH toch op proefdieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen.

Om onnodig dierenleed te voorkomen, lanceerden wij in samenwerking met honderden andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken een Europees burgerinitiatief. Ruim 1,2 miljoen Europese burgers tekenden deze petitie tegen het gebruik van dierproeven voor cosmetica. En juist die oproep heeft de Commissie genegeerd. Ze hebben geweigerd om de Europese cosmeticawet van 2013 te beschermen en hebben dus lak aan dieren. Het risico is groot dat dierproeven voor cosmetica zullen blijven gebeuren. Recent heeft ook het Europese Hof van Justitie de deur wagenwijd opgezet voor dierproeven in cosmetica.

Het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica is aan het wankelen. Maar wij blijven strijden voor een wereld zonder dierenproeven in de cosmetica-industrie.

Door de maas in de wet en andere uitzonderingen is dit nog knap lastig. Daarom bieden we ons cosmetica-magazine aan die je helpt te herkennen welke cosmeticamerken zo proefdiervrij mogelijk zijn. Dit magazine is samengesteld door experts en helpt weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van cosmetica.