1,2 miljoen mensen willen proefdiervrije cosmetica

Een maas in de wet staat toe dat bepaalde cosmetica-ingrediënten tóch weer op proefdieren getest mogen worden. Om dit te voorkomen, startten wij samen met honderden andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken een Europees burgerinitiatief. Met succes: maar liefst 1,2 miljoen Europese burgers tekende het initiatief. Zij willen, net als wij, dat de wet uit 2013 gehandhaafd wordt: dus géén dieren in cosmetica-labs. Iedereen die getekend heeft, is wat ons betreft een held. Wij kunnen het niet hard genoeg zeggen: DANKJULLIEWEL!

 

Update 07/2023: Inmiddels is de Europese Commissie met een reactie gekomen. Hoewel ze zeggen het uitfaseren van dierproeven te steunen, zullen ze geen actie ondernemen tegen de maas in de cosmeticawet. Simpel gezegd: ze hebben er lak aan.

1,2 miljoen geldige stemmen

Een burgerinitiatief is pas succesvol, als het 1 miljoen handtekeningen verzamelt uit minstens 7 EU-landen. In totaal werd het burgerinitiatief tegen de maas in de cosmeticawet 1,4 miljoen keer ondertekend. Inmiddels hebben de autoriteiten van de lidstaten gecheckt of de handtekeningen van échte personen waren en niet dubbel gezet waren. Een strenge, maar begrijpelijke controle: want als er na validatie 1 miljoen handtekeningen overblijven, moet de Europese Commissie onze petitie serieus in behandeling nemen. Het eindresultaat: 1,2 miljoen geldige stemmen!

Blijf op de hoogte

Ontdek hoe we proefdieren overbodig kunnen maken. Ontvang het laatste proefdiervrije nieuws makkelijk in je mailbox.

Geit

De reactie van de EU

Eind juli 2023 kwam de Europese Commissie eindelijk met hun reactie op het burgerinitiatief. En hoewel het positief is dat ze zeggen het uitfaseren van dierproeven voor chemische stoffen in Europa te steunen, weigeren ze tegelijkertijd om de Europese cosmeticawet van 2013 te beschermen. Deze bitterzoete ontwikkeling bewijst wederom dat proefdieren geen prioriteit zijn. En daar moet verandering in komen.

Daarom pakken we nu, samen met de andere deelnemende partijen, de verschillende verantwoordelijkheden op die horen bij de volgende fase. Zoals:

  • We volgen iedere stap in het politieke proces op de millimeter nauwkeurig.
  • We bespreken de inhoud van ons initiatief met de vertegenwoordigers van de Europese Commissie.
  • We presenteren ons initiatief tijdens een publieke zitting in het Europese Parlement.

Natuurlijk gaan we jullie van dit hele proces ontzettend op de hoogte houden! Dus … stay tuned!

Over de petitie

Helaas kwam vorig jaar aan het licht dat de Europese cosmeticawet niet helemaal waterdicht is. Er is een maas gevonden, waardoor nu blijkt dat bepaalde ingrediënten tóch op proefdieren getest mogen worden om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. Dat gaat over de rug van duizenden proefdieren, die door deze maas onnodig gaan lijden.

Om onnodig dierenleed te voorkomen, lanceerden wij in samenwerking met honderden andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken een Europees burgerinitiatief. Ruim 1,2 miljoen Europese burgers tekenden deze petitie tegen het gebruik van dierproeven voor cosmetica. En juist die oproep heeft de Commissie genegeerd. Ze hebben geweigerd om de Europese cosmeticawet van 2013 te beschermen en hebben dus lak aan dieren. Het risico is groot dat dierproeven voor cosmetica zullen blijven gebeuren. Recent heeft ook het Europese Hof van Justitie de deur wagenwijd opgezet voor dierproeven in cosmetica.

Het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica is aan het wankelen. Maar wij blijven strijden voor een wereld zonder dierenproeven in de cosmetica-industrie.

Veelgestelde vragen

Iedereen heeft cosmeticaproducten in huis. Onder cosmetica valt namelijk niet alleen make-up zoals eyeliner en foundation, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Andere voorbeelden van cosmetica zijn tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen hieronder.

Eigenlijk is cosmetica dus alles wat te maken heeft met onze persoonlijke verzorging.

Sinds 2013 mag er in Europa geen cosmetica meer getest worden op proefdieren. Ook mogen op diergeteste cosmetica niet meer in Europese winkels verkocht worden. Dit heeft een grote impact gehad op het aantal proefdieren, want voordat het verbod van kracht werd, werden er jaarlijks 50.000 proefdieren gebruikt in Europees cosmetica-onderzoek.

Helaas niet. Er gelden verschillende uitzonderingen. Zo is er recent een maas in de wet gevonden die toestaat dat bepaalde ingrediënten toch op proefdieren getest mogen worden om zo de veiligheid van het productieproces te garanderen. Dus is de kans groot dat er weer duizenden proefdieren onnodig moeten gaan lijden voor cosmetica. Terwijl proefdieren in cosmetica-onderzoek helemaal niet meer nodig zijn.

Uit een rapport van de Humane Society International blijkt dat er jaarlijks wereldwijd nog altijd 500.000 dieren lijden en sterven tijdens cosmeticatesten. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Met gekweekte, menselijke cellen natuurlijk! Onderzoekers hebben diverse huid- en oogmodellen ontwikkeld waarop de stoffen in onze cosmeticaproducten proefdiervrij getest kunnen worden. Meer hierover lees je hier.

Zowel Dove als The Bodyshop gebruiken geen proefdieren (meer).  Zo heeft PETA Dove onlangs nog op hun Cruelty-Free-list gezet. Ook zijn deze merken een van de voortrekkers in deze campagne. Hiermee laten ze zien dat ze bereid zijn om te vechten voor proefdiervrije cosmetica.

Wil jij weten of jouw mascara-merk wereldwijd cruelty- of proefdiervrij is? Of wil jij precies weten welke ingrediënten er in jouw shampoo zitten en welke risico’s hierbij horen? Veel cosmeticamerken hebben op hun eigen website een pagina waarin zij hun beleid tegenover dierproeven. Mocht je twijfelen, dan kun je cosmeticamerken een berichtje sturen via hun website of social kanalen.

Op de website shoplikeyougiveadamn.nl vind je een Nederlandse Dierproefvrij Cosmetica Lijst. Neem een kijkje!

Op cosmeticaproducten die je hebt gekocht en thuis gebruikt, zijn geen dierproeven gedaan gericht op jou als gebruiker. Maar… tijdens het productieproces kunnen er wel dierproeven zijn gedaan voor de veiligheid van medewerkers. Wij vinden dat dit onnodige dierenleed moet stoppen. Het kan anders. Ruim 450 cosmeticamerken zeggen betere, proefdiervrije manieren te hebben om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Door deze petitie te ondertekenen help jij voorkomen dat er in de toekomst weer proefdieren voor cosmetica-onderzoek gebruikt worden. Help mee!

Proefdieren en cosmetica

Vroeger werden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 50.000 dierproeven gedaan voor cosmetische doeleinden. Dit waren met name (kleine) knaagdieren zoals muizen, ratten, cavia’s en konijnen, maar ook grote proefdieren zoals honden en katten werden hiervoor gebruikt. Gelukkig brachten we daar in 2013 in Europa een einde aan: toen werd na een lange strijd de Europese cosmeticawet van kracht. Deze wet verbiedt het testen van cosmetische producten zoals make-up en shampoo op proefdieren, maar verbiedt ook de verkoop van op proefdier-geteste cosmetica in de winkels.

Meer leren over proefdieren en cosmetica?