De Europese Commissie heeft eindelijk gereageerd op het burgerinitiatief tegen de maas in de Europese cosmeticawet. En alhoewel het positief is dat ze het startsein hebben gegeven voor een plan om dierproeven voor chemische stoffen in Europa uit te bannen, weigeren ze tegelijkertijd om de Europese cosmeticawet van 2013 te beschermen. De bitterzoete ontwikkeling bewijst wederom dat proefdieren geen prioriteit zijn: en daar moet verandering in komen.

De maas in de wet: zo zit het

Alweer twee jaar geleden kwam aan het licht dat er een maas in de Europese cosmeticawet zat. Bepaalde cosmetische ingrediënten zouden onder de EU-verordening REACH toch op proefdieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. 

Om onnodig dierenleed te voorkomen, lanceerden wij in samenwerking met honderden andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken een Europees burgerinitiatief. Ruim 1,2 miljoen Europese burgers tekenden deze petitie tegen het gebruik van dierproeven voor cosmetica. En juist die oproep heeft de Commissie genegeerd.

Toename van dierproeven voor chemische stoffen voorspeld

In 2020 werden in Europese laboratoria maar liefst 7,9 miljoen proefdieren gebruikt in onder andere onderzoek naar de veiligheid van chemische stoffen. Dieren zoals honden, katten, konijnen en muizen werden onderworpen aan ernstige ziekten en pijnlijke verwondingen. 

Verontrustend genoeg zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen, door de voorgenomen wijzigingen in REACH. En hoewel de Commissie werkt aan een plan om dierproeven voor chemische stoffen geleidelijk af te schaffen, voldoet dit niet aan de eisen van 1,2 miljoen Europese burgers om onnodig dierenleed te voorkomen. 

Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij zegt: “Ik heb een ontzettend dubbel gevoel bij de reactie van de Commissie. Aan de ene kant ben ik blij met de toezegging om een plan te maken om veiligheidstesten met dierproeven te vervangen. Maar dat de Commissie de wensen van de burgers negeert en de cosmeticawet niet beschermt, vind ik heel teleurstellend. Hierdoor zullen duizenden dieren gebruikt blijven worden voor onderzoek en blijft het voor consumenten onduidelijk of hun cosmetica nou wel echt proefdiervrij is.”

Foto Saskia Aan

Wat heeft de Europese Commissie dan wel toegezegd?

Het lichtpuntje is dat de Europese Commissie wel in lijkt te zien dat dierproeven niet meer van deze tijd zijn. En hoewel ze niet bereid zijn om de Europese cosmeticawet te beschermen, heeft de Commissie wel andere toezeggingen gedaan als reactie op het burgerinitiatief. Namelijk:

  • Het ontwikkelen van een plan om alle verplichte dierproeven voor chemicaliën, pesticiden, biociden en humane en diergeneeskundige geneesmiddelen af te schaffen.
  • Het onderzoeken van de oprichting van een deskundig wetenschappelijk comité om advies te geven over de ontwikkeling en toepassing van proefdiervrije onderzoeksmethoden.
  • Het voorstellen van een plan van aanpak binnen de Europese onderzoeksruimte (European Research Area) om nationale beleidslijnen te coördineren die het gebruik van proefdieren vervangen en die de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrije onderzoeksmethoden versnellen.
  • Het organiseren van workshops met experts om de overgang naar proefdiervrije wetenschap te versnellen.

Het is nu afwachten of of de Europese Commissie de voorgestelde maatregelen optimaal zal benutten om een maximale impact te realiseren wat betreft het aantal dierproeven in Europa.

Klik hier om de reactie van de Europese Commissie te lezen.