Foto: (van l naar r) Cyrille Krul, Juliette Legler, Anne Kienhuis – oprichters Virtual Human Platform for Safety Assessment

Er vinden jaarlijks ruim 100.000 dierproeven plaats om de veiligheid van chemicaliën en medicijnen te testen. Juliette Legler van Universiteit Utrecht, Anne Kienhuis van het RIVM en – Cyrille Krul, lector Life Siences en Chemistry aan de Hogeschool Utrecht, zijn de oprichters van het Virtual Human Platform for Safety Assessment, oftewel de Virtuele Mens. Dit is een innovatieve aanpak om de veiligheid van chemicaliën en medicijnen te bepalen op humane data in plaats van data van proefdieren.

Wat is de Virtuele Mens?

De Virtuele Mens, het VHP4Safety-platform  is een digitaal platform waar data samengebracht wordt op basis waarvan veiligheidsvoorspellingen voor medicijnen en chemicaliën gedaan kunnen worden, zónder dierproeven. 

Logo VHP4SAFETY platform virtule mens

Logo VHP4SAFETY platform

In het platform worden gegevens over de mens (bijvoorbeeld over ziektes) gecombineerd met informatie over chemische stoffen (o.a. medicijnen) en informatie over de (on)veiligheid van deze chemische stoffen. Dit wordt nu voor de eerst keer op deze manier gedaan, door gegevens uit verschillende soorten onderzoeken te integreren. 

Tijdens dit project zal het platform eerst gebouwd worden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van drie voorbeeldscenario’s; een nierziekte, een levenslange blootstelling aan pesticiden en een schildklierziekte. Daarna is het belangrijk om ervoor te zorgen dat relevante bedrijven en instellingen het VHP4Safety-platform kennen en gaan gebruiken voor hun veiligheidsbeoordelingen.

Virtuele Mens is belangrijk voor proefdieren

In 2019 werden er in Nederland 109.662 dierproeven gedaan met als doel het testen van veiligheid, een aanzienlijk deel dus van de ongeveer 500.000 dierproeven die jaarlijks in Nederland worden gedaan. De meest gebruikte dieren voor dit type onderzoek zijn muizen, ratten en konijnen. Maar ook kippen, varkens, cavia’s, honden, katten en runderen worden voor deze onderzoeken gebruikt.

“Wij willen wetenschappelijk aantonen dat het anders kan, door te laten zien dat alternatieve testmethoden net zo veilig zijn en mogelijk zelfs goedkoper en sneller zijn dan dierproeven” – Cyrille Krul

Dit is belangrijk, omdat de veiligheidsbepaling van chemicaliën en medicijnen nu nog voornamelijk afhankelijk is van dierproeven. Er is van proefdieren echter een beperkte vertaalbaarheid naar de mens. Dierproeven houden namelijk geen rekening met zaken als leeftijd, sekse en onderliggende ziektes, terwijl deze wel veel invloed hebben op de veiligheid. Waarom zouden we onderzoek doen naar de veiligheid van chemicaliën en medicijnen op dieren als het op mensen kan?

Proefdiervrij en de Virtuele Mens

Wij hebben €100.000 geïnvesteerd in dit project, maar we hebben ook een inhoudelijke rol bij de implementatie van de Virtuele Mens. “Wij zijn heel trots dat we onderdeel zijn van dit unieke consortium. Dit project kan echt het verschil gaan maken voor dierproeven in veiligheidstesten. Daar helpen we natuurlijk graag bij!” aldus Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij.

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.