Aan welk dier denk je als je aan een proefdier denkt? Er is een grote kans dat een hond niet als eerste bij je op komt. Toch worden honden wereldwijd ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. In Nederland worden jaarlijks meer dan duizend proeven gedaan op honden. Het kan anders! Daarom starten we vandaag onze nieuwe campagne: ‘Honderden honden als proefdier’.

In het kort

  • Steeds meer dierproeven op honden
  • De oplossing: een proefdiervrij hartspiermodel
  • Doneer nu en vervang honden in dierproeven

Meer dierproeven door hartonderzoek

In de afgelopen drie jaar is het aantal dierproeven op honden verdubbeld. De reden hiervoor is een toename in onderzoeken naar hart- en vaatziekten, een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.

Om de werking en veiligheid van medicijnen voor hart- en vaatziekten te testen, worden honden gebruikt. Dat komt omdat het hart van een hond ongeveer even groot is als die van een mens, maar daar houden de vergelijkingen eigenlijk ook wel op.

Honden én mensen profiteren dus niet van dierproeven op honden. Naast dat bijna alle honden de akelige proeven niet overleven, levert hartonderzoek op honden ook geen betrouwbare resultaten voor de tienduizenden patiënten die deze hard nodig hebben.

honderden honden
Uit de Zo doende 2018 (NVWA) blijkt dat het aantal dierproeven op honden met 55% is gestegen sinds 2016.

De oplossing: een proefdiervrij hartspiermodel

Gelukkig kan het anders! Dr. Twan de Vries van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) ontwikkelt een proefdiervrij hartmodel gebaseerd op gekweekte, menselijke hartspiercellen. Hiermee kan hij hartritmestoornissen tijdig opsporen en behandelen, zónder dat hier honden voor moeten lijden.

Twan over zijn onderzoek: “De geringe beschikbaarheid van hartspiercellen zorgt ervoor dat onderzoekers honden moeten gebruiken in onderzoek naar hartritmestoornissen. Als we zelf hartspiercellen kunnen maken, is dit probleem opgelost. Het ontwikkelen van gekweekte, menselijke hartspiercellen is een belangrijke stap naar proefdiervrij hartonderzoek.”

twan de vries
Dr. Twan de Vries

Duurzaam de nieuwe norm

Het gebruik van proefdieren in onderzoek is niet meer van deze tijd. De wereld om ons heen verduurzaamt: we maken bewuste keuzes en denken meer na over de toekomst.

Gelukkig zien we dat ook de wetenschap blijft ontwikkelen. Steeds meer wetenschappers, zoals Twan, laten dierproeven links liggen en storten zich op onderzoek zónder proefdieren.

Wij helpen Twan graag met zijn onderzoek, zodat zijn model honden zo snel mogelijk kan vervangen. Jij toch ook? Doneer nu!

Honderden honden als proefdier

Jaarlijks worden in Nederland 1.016 dierproeven op honden gedaan, met name voor hartonderzoek. Dit kan anders! Dr. Twan de Vries ontwikkelt een proefdiervrij hartspiermodel dat honderden honden in dierproeven kan vervangen. Doneer nu en red een hond!