Gistermiddag vond het Algemeen Overleg Dierproeven (AO) in de Tweede Kamer plaats. Op dit jaarlijkse overleg bespreken Tweede Kamerleden de voortgang op dit dossier met staatssecretaris Martijn van Dam (ministerie Economische Zaken). Zo spraken zij over bijvoorbeeld het afbouwen van het gebruik van apen in proeven en het opzetten van een Fonds Proefdiervrije Innovaties. Het ziet ernaar uit dat de proefdieren in de persoon van Van Dam een daadkrachtige pleitbezorger hebben gekregen! 

Afbouw gebruik apen

Al vijftien jaar geleden eiste Proefdiervrij dat er een afbouwprogramma moest komen om de testen op apen te beëindigen. Tjeerd van Dekken (PvdA) en Dion Graus (PVV) zetten stevig in op het AO: geen onderzoek naar de vraag of afbouw wenselijk is, maar daadwerkelijk plannen maken!

Nederland wereldleider proefdiervrije innovaties

Rudmer Heerema (VVD), Frank Wassenberg (PvdD) en Jasper van Dijk (SP) ondersteunden de ambities van Staatssecretaris van Dam om hier vol op in te zetten. Zij vroegen de Kamer om nog voor de zomer over de voortgang te informeren.

Concreet maken van de plannen

Proefdiervrij gaat in samenwerking met ZonMw concrete voorstellen doen voor het opzetten van een projectbureau en het instellen van het Fonds Proefdiervrije Innovaties. Deze plannen zijn een uitwerking van het rapport In transitie dat eerder is ingediend bij de vorige staatsecretaris Sharon Dijksma. Dat betekent dat een deel van de plannen nu al in de grondverf staat!

 

Blij met de nieuwe staatsecretaris

Het lijkt erop dat staatssecretaris Van Dam de ambities van zijn voorgangster Sharon Dijksma heeft overgenomen om het aantal proefdieren in Nederland terug de dringen. De eerste indruk is dat hij met veel daadkracht aan de slag gaat. Voor de proefdieren is dit een veelbelovende ontwikkeling!