Voor hersenonderzoek wordt nog altijd gebruik gemaakt van dierproeven, maar door een recente ontwikkeling in Amerika wordt dit wellicht verleden tijd. Onderzoekers van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in Amerika hebben een minibrein ontwikkeld dat is opgebouwd uit menselijke cellen en neuronen. Dit breinmodel zal niet alleen zorgen voor betrouwbare resultaten, maar maakt het ook mogelijk om proefdieren te vervangen in hersenonderzoek.

 

Humaan model

De onderzoekers gebruikten menselijke stamcellen om dit breinmodel te ontwikkelen. Stamcellen kunnen in allerlei typen cellen veranderen, waaronder ook hersencellen. Omdat dit onderzoeksmodel bestaat uit menselijke cellen, verwachten de onderzoekers dat dit model betere resultaten op zal leveren dan wanneer er proefdieren worden gebruikt, vooral op het gebied van medicijnonderzoek.

 

Dierproeven niet betrouwbaar genoeg

Op dit moment worden er nog veel proefdieren gebruikt om de effecten van medicijnen op de mens te  onderzoeken, maar de onderzoekers geven aan dat dierproeven deze effecten niet goed genoeg voorspellen. Om veilige medicijnen te ontwikkelen moet er dus met nieuwe onderzoeksmodellen gewerkt worden die gebaseerd zijn op menselijke cellen. Dit breinmodel is een model wat niet alleen betere resultaten op zal leveren, maar er ook voor zal zorgen dat proefdieren in veiligheidstesten vervangen kunnen worden. Een prachtig onderzoeksmodel wat beter is voor mens én dier!

 

Informatie in het Engels over dit menselijke mini-brein, vind je hier.