Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Honderden honden als proefdier

Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 450 duizend dierproeven verricht. Deze proeven worden niet alleen op muizen en ratten gedaan: ook honden moeten het ontgelden. In drie jaar tijd is het aantal proeven op honden ruim verdubbeld.

Het kan anders: dat bewijst onderzoeker Twan de Vries. Help jij mee honden uit dierproeven te halen?

Honderden honden

Bij het woord proefdier, denken de meeste mensen aan muizen of ratten. Maar er zijn talloze andere diersoorten waar dierproeven op gedaan worden, zoals cavia’s, konijnen en zelfs honden.

In Nederland worden jaarlijks meer dan duizend dierproeven verricht op 575 honden. Veel van deze honden worden ingezet voor niet één, maar twee of meer proeven. Bijna (86%) alle honden overleven deze akelige dierproeven niet.

Meer dierproeven door hartonderzoek

Helaas worden er in Nederland steeds meer proeven op honden gedaan. In de afgelopen drie jaar is het aantal dierproeven op honden met 55% gestegen.

Deze groei wordt veroorzaakt door een toename in hartonderzoek. Dit onderzoek is belangrijk, want jaarlijks overlijden meer dan 35 duizend mensen aan hart- en vaatziekten. Eén van deze ziekten is een pijnlijke (en dodelijke) afwijking in het ritme van de hartslag; een hartritmestoornis.

Helaas worden er in deze onderzoeken veel honden (vaak Beagles) gebruikt, om zo de veiligheid en werking van potentiele medicijnen te testen. Maar honden zijn geen mensen. Hartonderzoek op honden zorgt daarom niet voor betrouwbare resultaten.

Hartritmestoornissen zonder honden

Daarom besloot dr. Twan de Vries van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) een proefdiervrij hartmodel te ontwikkelen dat is gebaseerd op gekweekte, menselijke hartspiercellen.

Twan de Vries: “Mijn slechtste dag in het laboratorium was de dag dat ik zelf dierproeven moest doen. Ik vroeg mijzelf af: ‘Kunnen we menselijk hartweefsel vermeerderen voor onderzoek naar hartritmestoornissen, en tegelijkertijd proefdieren onnodig maken?’ Het antwoord: ja!”

twan de vries
dr. Twan de Vries

Met zijn hartmodel kunnen hartritmestoornissen realistisch nagebootst worden. Hiermee is het mogelijk afwijkingen tijdig op te sporen én te behandelen, zónder dat honden hiervoor moeten lijden. Dat is beter voor mens én dier!

Maar voordat zijn model volledig ontwikkeld en gebruiksklaar is, moet er veel getest worden. Wij helpen Twan door zijn onderzoek te financieren. Alleen samen maken we dierproeven overbodig: doneer nu!

FAQ

Hoeveel honden worden in Nederland als proefdier gebruikt?

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in Nederland 575 honden als proefdieren zijn gebruikt. In totaal zijn er 1.016 dierproeven op deze honden gedaan: dit betekent dat op veel honden meer dan één proef is gedaan.

Welke hondenrassen worden als proefdieren gebruikt?

Er zijn verschillende hondenrassen waar dierproeven op worden gedaan, maar het meest gebruikte ras is de Beagle. De Beagle is populair in onderzoek vanwege zijn lieve karakter en kleine formaat. Hij neemt niet te veel ruimte in en eet niet veel: dit maakt hem een makkelijk en relatief goedkoop proefdier.

Hoeveel dierproeven worden er in Nederland gedaan?

In 2018 zijn er in totaal 448.399 dierproeven in Nederland gedaan. Dit zijn de meest recente cijfers die bekend zijn.

Hoe werkt het proefdiervrije hartonderzoek van Twan?

Twan: “Een hartritmestoornis is een stoornis in de elektrische geleiding door hartweefsel. Het is ons gelukt om de structuur van hartweefsel in een schaaltje na te bootsen met gekweekte hartspiercellen, maar het vinden van de juiste snelheid van elektrische geleiding is erg moeilijk. Daarom richten wij ons ook op de ontwikkeling van computermodellen: door de gegevens uit het model te verwerken in een computersimulatie, willen we de werking van het menselijk hart nabootsen en hartritmestoornissen onderzoeken.”

Lees hier meer over het onderzoek van Twan.

Welke proefdiervrije alternatieven zijn er?

Samen met wetenschappers en donateurs werken we aan een proefdiervrije toekomst. Er bestaan inmiddels verschillende proefdiervrije alternatieven voor onderzoek. Welke alternatieven dit zijn en wat ze inhouden, lees je hier.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van onderzoeksmethoden die dierproeven overbodig maken.

Dankzij jouw bijdrage kunnen wetenschappers proefdiervrije modellen zoals organoids, organen-op-een-chip, computermodellen en andere alternatieven ontwikkelen. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

Funders

Anoniem € 20
Anoniem € 20

Ik krijg zelf medicijnen tegen hartritmestoornissen, ik heb ook het liefst dat die zonder dierproeven ontwikkeld worden.

Anoniem € 5
Charde Anderson € 10
Anoniem € 40
Anoniem € 10
Valentina Van Dijk € 5

Noordwolde

Antonius Merle € 10

Het is een schande dat er nog dierproeven gedaan worden als ze proefen willen doen dan moeten ze die proefen op mensen doen en niet op dieren die zich niet verweren kunnen men kan ook proeven doen zonder dieren.

Denise Stam € 5

Een kleine bijdrage uit een groot hart. Ook namens Maare ex-proefdier en Storm inmiddels overleden, wel gefokt voor een proefdieren leven, maar was gelukkig overbodig.

D S € 10
L Jansen € 5

Keep up the good work!

D Suik € 5
Mila Becker € 5
Bianca Rustenhoven € 10
Anoniem € 40

Succes met de actie

Tine Klopper € 40

Groningen

Jeannet Melsen € 10

Ga door met jullie goede werk ?

Caro Van Essen € 20
Marjanne Verhoef € 20

Ik kan niet meer dan 20 euro doneren, veel succes met jullie missie!

Anoniem € 20
Claudia van Dijk € 10
g.j schoemaker € 20
Anoniem € 10
Amanda Wijers € 5
Rianne Groenendaal € 20

Eindhoven

A.M. Stapels € 40

Wateringen

Anoniem € 10

Den Haag

Anoniem € 50
Anoniem € 5

Aub STOP de onnodige dierproeven NU!

Anoniem € 15

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig